четвер, 25 серпня 2022 20:01

Спецтема: Війна Росії проти України

"Економічний стан дуже важкий" – експерт про шість місяців війни

"Економічний стан дуже важкий" – експерт про шість місяців війни
Далі слід чекати появу або відсутність певних економічних моделей з боку держави, які допоможуть бізнесу адаптуватися ще більше, наголошує Олексій Кущ. Фото: comments.ua

Стан економіки України після початку повномасштабної війни значно погіршився. У деяких галузях економіка впала на 50-60 відсотків. Але на тих територіях, де немає активних бойових дій, бізнес почав призвичаюватися. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів економіст Олексій Кущ.

"Стан економічний у нас дуже важкий. Економіка за шість місяців у деяких галузях впала на 50-60 відсотків. Але зараз ми вийшли на подіум адаптації економіки. Тобто релокація підприємств фактично вже завершена. А на тих територіях, де немає активних бойових дій, бізнес почав призвичаюватися. Присутній ще логістичний шок, бо високі ризики доставки. Є паливний шок, бо ціна також велика. Кредитний шок. Немає у нас моделі як адаптувати економіку на тих територіях, які знаходяться біля лінії розмежування", – говорить Кущ.

Далі слід чекати появу або відсутність певних економічних моделей з боку держави, які допоможуть бізнесу адаптуватися ще більше, наголошує економіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це буде остання війна для України за свою свободу" – як народився День Незалежності

"Або перехід на мобілізаційну економіку, військову або залишити все, як зараз. Має бути чітка система адаптації економіки і роль держави у цьому процесі. Чи будуть державні гарантії для підприємств, які знаходяться за межею лінії фронту. Буде якесь перезавантаження податкової схеми чи не буде. Тут багато питань. Все залежить, яку модель управління економіки запровадять найближчими місяцями. Тому що бачимо якусь хаотизацію процесів", – каже Кущ.

Якщо така модель не з'явиться, економіка почне сама знаходити точки рівноваги, пояснює економіст.

"Але вони будуть на значно нижчому рівні, ніж вони могли б бути знайдені у взаємодії бізнесу та держави. Бо від держави залежить глибина падіння економіки, а від бізнесу – швидкість адаптації економіки до нових умов. Якщо держава не втручатиметься, то глибина падіння буде найшвидшою. А адаптація бізнесу – найдовша. Для простих громадян це означатиме ріст цін, інфляцію, падіння рівня доходів, заморозку соціальних стандартів. Може бути також підвищення податків та зменшення державних видатків. Але це рівнозначно смерті економіки", – уточнює Кущ.

Високий представник Євросоюзу Жозеп Боррель анонсував нову макрофінансову допомогу Україні на суму до €8 млрд. Міністри закордонних справ та оборони ЄС обговорять у Празі наступного тижня, що можуть зробити країни ЄС для підтримки України та збільшення вартості цієї війни для Росії.

Напередоді також до державного бюджету України надійшли $3 млрд гранту від Сполучених штатів Америки. Це перший транш із запланованих, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Зараз ви читаєте новину «"Економічний стан дуже важкий" – експерт про шість місяців війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути