пʼятниця, 15 червня 2018 12:04

Ефективність іноземних інвестицій в агросектор нівелюється зрощенням влади і бізнесу - американські експерти

Ефективність іноземних інвестицій в агросектор нівелюється зрощенням влади і бізнесу - американські експерти
Для власників найбільших аграрних груп України є цілком природнім поєднання роботи в органах влади з участю у керуванні сімейним бізнесом. Фото: Економічна правда

Через зрощення української влади із великим бізнесом, перспективи позитивного розвитку аграрного сектору країни нівелюються.

До такого висновку дійшли американські експерти у дослідженні, надрукованому у низці американських і європейських ЗМІ.

Автори дослідження наполягають, що низці іноземних кредиторів України, зокрема МВФ та ЄБРР слід негайно переглянути механізм контролю за використанням фінансів, які надаються Україні, оскільки нинішня слабкість такого контролю розв'язує руки багатьом аграрним нуворишам і корумпованим чиновникам.

"Перспективи агросектору України нівелюються тим, що сьогодні він перебуває під контролем з боку кількох власників великих аграрних холдингів. Вони використовують весь набір політичних інструментів для того, щоб стримувати земельну реформу, диктувати умови іншим учасникам ринку і головне – успішно красти кошти з державного бюджету України, який і так дотується з боку міжнародних фінансових інститутів" - зазначають автори дослідження.

Іншим атрибутом таких груп є власне політичне крило, переважно складене зі "своїх" депутатів у аграрному і податковому комітетах, власні офшорні компанії.

Серед типових прикладів з життя великих агрохолдингів – придбання найдорожчої німецької вілли колишніми власниками збанкрутілого агрохолдингу "Мрія", розкішна яхта і літак у співвласника групи "Кернел", величезний маєток у власника "Миронівського хлібопродукту". Серед типових методів роботи – політичне лобіювання, схеми з залученням офшорів та "нові кредити для погашення старих", як у випадку з миколаївським "Нібулоном".

"Для власників найбільших аграрних груп України є цілком природнім поєднання роботи в органах влади з участю у керуванні сімейним бізнесом і, як наслідок, широкі можливості заробляти за рахунок державного бюджету, не сплачуючи податки, отримуючи дотації і виводячи гроші за кордон" - роблять висновок автори дослідження.

Зараз ви читаєте новину «Ефективність іноземних інвестицій в агросектор нівелюється зрощенням влади і бізнесу - американські експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути