Ексклюзиви
пʼятниця, 07 серпня 2020 11:00

Двотижневий карантин, більше нелегальної роботи: що змінилося для українських трудових мігрантів за кордоном

Економічні наслідки через карантин суттєво не зменшили обсягів української трудової міграції. Маємо демографічну катастрофу всередині країни - на 100 померлих тільки 42 новонароджених. Крім того, багато громадян розчарувалися, бо очікували швидких змін в Україні. Тому разом із сім'ями виїжджають жити в інші країни, розповів Gazeta.ua президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.

Автор: facebook.com/vasyl.voskoboinyk
  Президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник: "Кордони для українських трудових мігрантів відкрила Польща, Чехія, Угорщина, Словаччина, країни Балтії. Головна умова, аби поїхати на роботу до цих країн – погодитись на проходження двотижневого карантину".
Президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник: "Кордони для українських трудових мігрантів відкрила Польща, Чехія, Угорщина, Словаччина, країни Балтії. Головна умова, аби поїхати на роботу до цих країн – погодитись на проходження двотижневого карантину".

У червні 2020-го грошові перекази від українських трудових мігрантів скоротилися, повідомляє Нацбанк. Про що це свідчить?

За 6 місяців 2019 року в Україну надійшли $5,576 мільярда. За аналогічний період цього року отримали $5,365 мільярда. Це не настільки велика різниця, щоб робити заяви про критичне зменшення надходження грошей від трудових мігрантів. Особливо під час коронакризи. Крім того, Національний банк України враховує цифри, які оприлюднюють місцеві національні банки. Так, за даними Нацбанку Польщі, торік українці заробили $3,68 мільярда. Але через банківські та приватні системи переказів до нас зайшли тільки $220-230 мільйона, або 6,5 відсотка від усіх грошей. До того ж в Україну надходять великі приватні перекази з Німеччини, Сполучених Штатів. Але це не пряма трудова міграція, а віртуальна. Тобто наші айтішніки працюють віддалено й отримують зарплату в безготівковому вигляді. Тому зі Сполучених Штатів заходить майже 90 відсотків усіх переказів. З Польщі отримуємо переважно готівку, яку взагалі неможливо порахувати.

Які країни після оголошення послаблення карантину відкрили кордони для українських трудових мігрантів? Що потрібно, аби потрапити на роботу за кордон?

Кордони для українських трудових мігрантів відкрили Польща, Чехія, Угорщина, Словаччина, країни Балтії. Головна умова, аби поїхати на роботу до цих країн, – погодитися на проходження двотижневого карантину. Причому в деяких випадках працівники повинні самостійно оплачувати своє перебування. Інколи за них це роблять роботодавці. Багатьом українцям ця норма не подобається. Адже вони не хочуть витрачати гроші та втрачати 2 тижні. Цей час планували провести на роботі.

Прогнозують, що цьогоріч зросте конкуренція за робочі місця - вакансії насамперед закриватимуть за рахунок місцевих працівників. Чи вистачить роботи українцям за кордоном?

Поки що роботи для українців вистачає. Місцеві працівники не поспішають влаштовуватися на низькооплачувану роботу, бо отримують допомогу з безробіття. Але якщо вони й вирушать на некваліфіковану роботу, для українців залишиться купа робочих місць. Адже жителі Східної Європи самі з задоволенням їдуть працювати до заможніших країн. А кількість трудових мігрантів з України, йдеться про 3-4 мільйони громадян, особливим чином не зможе вплинути на ринок праці ЄС, де зараз живуть 500 мільйонів осіб.

Які країни найбільше цікавлять українських трудових мігрантів?

Українців цікавлять ті країни, де можна найбільше заробити. На першому місці перебуває Німеччина. Також наші громадяни хочуть працювати у країнах Скандинавії, Великій Британії, Сполучених Штатах. Інша справа, що потрапити на роботу в ці країни складно, особливо з офіційним працевлаштуванням. Водночас знайти роботу в Польщі реально за 5 хвилин. Звісно, українець там отримуватиме менше, але матиме легальну роботу і гарантію виплати зарплати.

За умов карантину за кордоном тіньовий ринок праці скоротився?

Зараз більшість громадян шукають роботу через своїх знайомих, які вже попрацювали за кордоном. Також через оголошення в інтернеті. Тіньовий ринок праці в Європі справді значно скоротився. Нелегалам складно виконувати карантинні вимоги. Крім того, за порушення карантину передбачено великі штрафні санкції. Вони лякають не тільки нелегальних працівників, але й їхніх роботодавців. Проте, після зняття карантинних обмежень слід очікувати на зростання сегменту нелегального працевлаштування.

Чи змінилися зарплати порівняно з докарантинним періодом? Скільки пропонують сезонним працівникам у Польщі зараз, а скільки в аналогічний період торік?

Зарплати за минулий рік для трудових мігрантів не змінилися. Не слід очікувати їхнього зростання. Адже за результатами 2020-го в європейських країнах відбудеться падіння ВВП. З іншого боку, зарплати не падатимуть, бо тоді велика кількість місцевих підприємств може залишитися без працівників. У Польщі некваліфікований робітник може отримати за місяць від €600 до €1000.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Безробітних буде ще більше: українців попередили про ризики

Торік прогнозували, що трудовим мігрантам знайти роботу в Німеччині стане легше. З березня 2020-го чинності набув новий міграційний закон. Щось змінилося через карантин?

Карантин кардинально вплинув на процес трудової міграції до Німеччини. Зокрема, сильно ускладнив його. Сьогодні до цієї країни можуть потрапити тільки ті українці, які мають місцеве громадянство, посвідку на проживання чи робочу візу. У самій Німеччині відбуваються великі скорочення на багатьох виробничих фірмах. Насамперед уряд країни намагається допомогти знайти роботу німцям. Водночас, коли епідемія піде й економіка Німеччини почне оговтуватися від наслідків карантину, попит на українців зросте.

Україна посідає 2-ге місце у світі за залежністю від грошових переказів від іноземних працівників, свідчить статистика Світового банку. Торік українські трудові мігранти додому переказали $12,017 млрд. Найбільше з Польщі - $3,68 млрд. З Росії надійшло $1,23 млрд. З Чехії - $1,11 млрд.

Зараз ви читаєте новину «Двотижневий карантин, більше нелегальної роботи: що змінилося для українських трудових мігрантів за кордоном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути