субота, 07 грудня 2019 17:15

Долар може подешевшати

Долар може подешевшати
fakty.com.ua

У вівторок 10 грудня курс долара може опуститися до 23 грн. Востаннє американська валюта коштувала стільки в грудні 2015-го.

Про це повідомляє LIGA.net.

Причина – позаплановий і безлімітний розпродаж зобов'язань уряду .

Ввечері 6 грудня курс продажу долара коливався між 23,75 і 23,9 грн.

Гривня продовжує міцніти за рахунок наступних факторів:

- 10 грудня Міністерство фінансів буде продавати 4-річні облігації внутрішньої держпозики в гривні. На відміну від попередніх аукціонів, Мінфін не буде лімітувати обсяги розміщення. Банкіри прогнозують 7-10 млрд грн - близько $ 300-400 млн. Така сума здатна обвалити долар до 23 грн вже в понеділок-вівторок. До кінця року Мінфін планує позичити близько 17 млрд грн. Нафтогаз знову був одним з найбільших продавців валюти. Також на ринок заходили великі обсяги валютної виручки від металургів і агроекспортерів.

- Іноземці з початку 2019 року інвестували в борги українського уряду $ 3,7 млрд. Попередній рекорд був встановлений в 2018 році: близько $ 350 млн.

Як правило, такими вкладеннями займаються не конкретні компанії або фізособи, а інвестфонди, які спеціалізуються на ризикових, але високоприбуткових активах. Україна зараз - саме така країна: неоднозначна репутація, але її борги дають один із найвищих доходів в світі. Схожої популярністю користуються інші країни, що розвиваються, наприклад, Єгипет і Гана.

Долар дешевшає через високу прибутковість гривневих боргів уряду. Для їх покупки нерезиденти продають валюту під кожен аукціон Мінфіну. У деяких випадках за кілька днів на український ринок може зайти відразу $ 400-500 млн. Валюти в економіці стає більше, ціна на неї падає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціна картоплі обвалиться до півтори гривні за кілограм

Те, що курс долара може опуститися до 23 грн - погана новина для українських експортерів і держбюджету. Перші отримують менше виручки, бо весь їхній дохід - у валюті. Бюджет недоотримає частину доходів від митниці, яка збирає імпортний ПДВ виходячи з доларової вартості товарів. Багато економістів вважають, що НБУ міг би не допустити такого сильного зміцнення гривні - для цього потрібно було купувати ще більше валюти в золотовалютні резерви. Але це може розвернути Україну в бік політики фіксованого курсу.

Зараз ви читаєте новину «Долар може подешевшати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути