Ексклюзиви
понеділок, 04 листопада 2013 09:42

Доходи українського середнього класу зростають удвічі повільніше, ніж очікувалося

Доходи українського середнього класу зростають удвічі повільніше, ніж очікувалося
Київ і Харків - лідери за темпами зростання реальних доходів середнього класу. Фото: 4bloka.com

Лідерами за темпами зростання реальних доходів середнього класу в Україні є Київ і Харків. А Дніпропетровськ і Донецьк - аутсайдери.

Про це свідчать результати нового спільного дослідження Forbes і аудиторсько-консалтингової компанії EY.

Так, зарплати київських "білих комірців" за останній рік збільшилися на 5 п.п. - тепер вони на чверть вищі, ніж перед кризою. У Дніпропетровську рівень зарплат виріс на 2 п.п., і нарешті, надолужив все згаяне за час кризи, чого не скажеш про Донецьку. Щоправда, темпи зростання доходів середнього класу в Донецьку зараз вищі, ніж у Дніпропетровську (10 в.п. за рік). Зарплати в Одесі, Львові, Харкові вже на 11%, 17% і 19%, відповідно, вищі, ніж 2007 року.

У провінціях ситуація не така оптимістична. Середній клас північних і центральних областей зараз заробляє на 20% менше, ніж у 2007 році, жителі півдня - на 15%, а жителі східних областей не дотягують за рівнем доходів до "свого" 2007 року 8%. Найкраще на цьому тлі виглядає середній клас західних областей України. Їх доходи порівняно з минулим роком не змінилися і сьогодні всього на 1% нижчі, ніж до кризи (що може бути зумовлено низьким, порівняно з іншими регіонами, рівнем заробітних плат в 2007 році).

Найповільніше зростають зарплати у фінансистів. Разом з фахівцями з персоналу з продажу це три професії, зарплати яких без урахування бонусів і премій досі не відіграли втрати з часів кризи 2008 року. У фінансистів зарплати не дотягують до рівня 2007 року 4%, у фахівців з персоналу - 3%, а у "продажників" - 11%.

Темпи зростання доходів IT-посад також далекі від рекордних. По Україні в цілому за рік їх зарплати зросли лише на 2 п.п. (у Києві - на 4 п.п.), і на 18% (26%) порівняно з 2007 роком. Причому, швидше ростуть зарплати співробітників безпосередньо ІТ-компаній, в той час як в непрофільних бізнесах, де ІТ є підтримуючої функцією, запаморочливого підвищення зарплат за такими посадами в цей період не було.

Зате непогано примножили свій добробут фахівці по роботі з клієнтами. У Києві їх зарплата за шість років зросла вдвічі, причому половина цього приросту припала на поточний рік.

Схожа історія - і у співробітників адміністративного відділу (офіс-менеджер, перекладач, менеджер по автотранспорту тощо). В цілому по Україні сьогодні вони заробляють на три чверті більше, ніж у 2007 році. Але тут причини зростання викликані низькою базою для порівняння, а не спробами бізнесу утримувати цих фахівців за рахунок надбавки до зарплати.

Нарешті, "бронза" за темпами зростання зарплат у країні - у фахівців з реєстрації, сертифікації і роботі з відповідними держорганами. Якщо вимірювати по Києву, то їхня зарплата найдинамічніша в країні: з 2007-го - плюс 72%. Тепер менеджер з реєстрації та сертифікації в середньому по Україні заробляє близько 21 тис. грн до оподаткування в місяць.

Ще одна передбачувана тенденція - це ріст зарплат фахівців технічного та логістичного напрямків (52% і 40% зростання відповідно порівняно з 2007 роком у Києві). Причина, швидше за все, це їх дефіцит і складність пошуку висококваліфікованих працівників таких спеціальностей.

Зараз ви читаєте новину «Доходи українського середнього класу зростають удвічі повільніше, ніж очікувалося». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути