четвер, 13 травня 2021 16:11

Видобувні компанії платять в український бюджет $43, а не $4 за тонну залізорудного концентрату - Каленков

Видобувні компанії платять в український бюджет $43, а не $4 за тонну залізорудного концентрату - Каленков
Фото: "Карьеры Украины"

Податкове навантаження на тонну виробленого в Україні залізорудного концентрату становить $43, написав у Facebook президент об'єднання підприємств Укрметалургпром Олександр Каленков.

Він звернув увагу, що це в десять разів вище суми в $4 долари, яка останнім часом часто спливає в ЗМІ. Зокрема, таке припущення в соціальних мережах поширює екснардеп Сергій Лещенко.

"Такі заяви є абсолютно маніпулятивними. Нагадаю, що рентна ставка - це лише один із платежів, які бізнес спрямовує до державного бюджету. Загалом же податкове навантаження на тонну залізорудного концентрату становить $43, а це в десять разів вище озвученої в ЗМІ суми", - написав Каленков.

Ціни на залізну руду вкрай нестабільні, пояснив він. Вони можуть змінюватися залежно від економічних циклів і форс-мажорних обставин, як-от сьогоднішня епідемія Covid-19. Зокрема, поточне зростання цін до $200 за тонну пов'язують зі скороченням виробництва в Бразилії та ПАР, де ситуація з пандемією залишається важкою. Однак нещодавно вартість руди не перевищувала $40 за тонну.

"Безумовно, коли ринкова кон'юнктура сприятлива й ціни на сировину зростають, пропорційно зростає оподаткування прибутку підприємств і збільшуються інвестиційні програми", - резюмував Каленков.

Зараз ви читаєте новину «Видобувні компанії платять в український бюджет $43, а не $4 за тонну залізорудного концентрату - Каленков». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути