четвер, 25 травня 2017 14:23

Директор Бердянського порту обіцяє зберегти робочі місця

Директор Бердянського порту обіцяє зберегти робочі місця
Призначений в.о. начальника ДП "Бердянський морський торговельний порт" Богдан Бабець наголосив на неприпустимості звільнень працівників. Фото: gorod-online.net

Продовження економічної блокади ДП "Бердянський морський торговельний порт" обернеться розірваними контрактами, критичними збитками, падінням вантажопотоку, заборгованістю по зарплатах колективу і загальним економічним колапсом Бердянська. Тому в інтересах колективу порту і всього міста негайно відновити законну діяльність підприємства. Представники трудового колективу повинні припинити незаконні дії з блокування підприємства.

Про це йдеться в блозі на "Корреспондент.нет" "Бердянський морський порт: фантомний біль" Запорізької народної республіки".

Призначеному в.о. начальника ДП "Бердянський морський торговельний порт" Богдану Бабцю в Міністерстві інфраструктури поставлено завдання навести порядок у господарській діяльності підприємства, збільшити обсяги вантажів, підвищити соціальні стандарти.

Той уже приступив до роботи і найближчим часом займе робочий кабінет в порту. Богдан Бабець наголосив на неприпустимості звільнень працівників. Він провів переговори з потенційними клієнтами, готовими використовувати потужності порту. Визначив можливості збільшення завантаження ДП БМТП на 20-25%. Начальник порту високо оцінив потенціал трудового колективу і зазначив, що працюючи єдиною командою, колектив забезпечить економічне зростання і посилить соціальні гарантії для працівників.

Всі причетні до ситуації, повинні розуміти, що розбурхувати ситуацію навколо Бердянського порту небезпечно і безвідповідально. Це підприємство - ключ України в Азовської акваторії. Воно забезпечує робочими місцями до 10 000 жителів міста, в тому числі членів сімей працівників. І кожен день простою загрожує економічним колапсом місту і всьому регіону.

Стратегічне державне підприємство не може залишатися без керівника. Це - ризики для держави, яка отримує суттєві податки від діяльності порту, для підрядників, які працюють в порту, інвесторів, що мають далекосяжні плани співпраці. Зрештою, відсутність на робочому місці легітимного директора не дозволяє виплачувати колективу заробітну плату. Таким чином, всі залучені сторони, крім раніше відстороненого керівництва, зацікавлені у відновленні стабільної діяльності ключового підприємства півдня країни.

Бердянськ - ключове місто на півдні країни в забезпеченні національної безпеки. Це - найважливіша ланка транспортної морської логістики України. Якщо вона випаде, країна втратить вантажоперевезення на Азові, і це катастрофічно вдарить по національній економіці.

Тому масові заворушення в Бердянському морському порту не можна розглядати як звичайний переділ контролю за фінансовими потоками. Йдеться про спроби зовнішнього шантажу центрального органу виконавчої влади - Мінінфраструктури, тестуванні можливостей регіональних органів безпеки, розхитуванні політичної стабільності в складному регіоні.

Працівникам порту, які беруть участь у блокуванні підприємства, важливо усвідомити три ключові аспекти. По-перше, їх дії кваліфікуються Кримінальним Кодексом, як участь у рейдерському захопленні. Стаття 206 КК передбачає за протидію законній господарській діяльності штраф - 425 000 гривен з кожного учасника захоплення або позбавлення волі на строк до десяти років за особливо активну участь в незаконній блокаді.

Таким чином те, що комусь із працівників порту, можливо, здається боротьбою за справедливість, насправді є кримінальним злочином. До речі, заява на дії злочинної групи осіб, яка зірвала роботу держпідприємства, вже надійшло до міськвідділу поліції Бердянська. За фактом перешкоджання роботі правоохоронці проводять розслідування.

Другий аспект загострення - економічний. Кожен день блокади порту наближає його економічний колапс. А разом з ним - масові скорочення робочих місць, урізання і припинення виплат зарплат, зрив контрактів і втрату портом позицій на ринку вантажоперевезень. Через продовження блокади колектив ризикує втратити і роботу, і можливість утримувати родини.

І третій аспект полягає в тому, що сценарій конфлікту в Бердянському порту, писали не в Україні. Метою його є набагато більш радикальні рішення, аж до зміни політичного статусу Бердянська.

Зараз ви читаєте новину «Директор Бердянського порту обіцяє зберегти робочі місця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути