Ексклюзиви
середа, 14 серпня 2019 14:36

Державні шахти додатково отримали 10 млрд грн після введення формули "Роттердам +" - Волинець

Державні шахти додатково отримали 10 млрд грн після введення формули "Роттердам +" - Волинець
Голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець каже, що "Ротердам+" дозволила приватним шахтам вкладали інвестиції в розвиток вугільної галузі. Фото: Гал-Інфо

Державні шахти з моменту прийняття формули додатково отримали понад 10 млрд. гривень, що дозволило сповільнити динаміку зростання заборгованості із зарплати.

Про це заявив Михайло Волинець, голова Незалежної профспілки гірників України.

"Державні шахти отримали 10 мільярдів гривень від підвищення ціни на вугілля, доводячи її поступово до європейського рівня цін. А приватні шахти вкладали інвестиції в розвиток вугільної галузі, свої шахти і нарощували видобуток вугілля", - зазначив він.

Нагадаємо, до введення формули "Роттердам+" ціна на державне вугілля становила 1000-1200 грн/тонна, що навіть не покривало собівартість його видобутку. Після введення формули "Роттердам+" Міністерство енергетики та вугільної промисловості України поступово стало підвищувати суттєво занижену ціну вугілля державних шахт до ринкового рівня. Однак через тривале недофінансування і відсутність інвестицій в модернізацію собівартість все одно росла, що спричиняло нові соціальні вибухи шахтарів.

Як повідомлялося, гірники держшахт "Курахівська" і "Капітальна" страйкують, вимагаючи погасити заборгованість із зарплат. 12 серпня до протестів приєдналися працівники шахти "Україна". Гірникам не виплатили зарплату за кілька місяців, зокрема з шахтарями "Курахівської" розрахувалися на 80% тільки за травень, зарплату за червень і липень вони не отримали. Ситуація в шахтарському регіоні загострюється. 25 серпня гірники державних шахт планують організувати мітинги під Офісом президента і Кабміном.

Зараз ви читаєте новину «Державні шахти додатково отримали 10 млрд грн після введення формули "Роттердам +" - Волинець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути