Ексклюзиви
понеділок, 21 жовтня 2019 12:23

Чому українці більше не хочуть тримати корів

Чому українці більше не хочуть тримати корів
Через скорочення поголів'я корів в Україні дефіцит молочної сировини. Фото: Depositphotos

В Україні стрімко зменшується поголів'я корів. На 1 липня 2019-го нараховували 3,74 млн голів. Це на 4,1% менше, ніж на 1 липня 2018-го.

Сільськогосподарські підприємства тримають 1,12 млн корів. Господарства населення - 2,62 млн голів, пише ubr.ua.

Щоб виростити молочну корову, треба 3 роки. За 9 місяців корова виношує в утробі одне теля. Для порівняння, в однієї свиноматки народжується по 10-12 поросят. До забою їх вирощують півроку. За рік господарство має 2 повних цикли. У птахівництві для вирощування бройлера треба 45 днів. Крім того, корови вимогливі до годування.

Крім того, фермери можуть втратити землі, які орендують для вирощування корів. Це станеться, коли запрацює ринок землі.

Галузь не рятує одна з найвищих за останні 10 років цін на молочну сировину. Українську продукцію активно заміщають імпортною. Так, українцям продають сири, завезені з сусідньої Польщі.

"Маємо сильний дефіцит молочної сировини на ринку, пов'язаний зі скороченням поголів'я. Через це ціни зростатимуть. Тому збільшуватиметься імпорт більш дешевого продукту з-за кордону", - пояснює віце-президент Асоціації виробників молока Анна Лавренюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому в Україні молоко коштує дорожче, ніж у Польщі

Водночас ціна на молочні продукти, які купують у домогосподарствах, падає. Так, сировину другого сорту наступного року, згідно з законодавством, заборонять приймати на переробку.

"Треба державна підтримка кооперативів, у які могли б об'єднуватися селяни для спільного виробництва молока, закуповуючи необхідну техніку для доїння безконтактним методом, щоб виробляти сировину вищої якості", - каже голова Асоціації тваринників Ірина Паламар.

Українці у середньому витрачають 45% усіх доходів на їжу та напої. Водночас витрати у регіонах відрізняються. Кияни найбільше серед інших українців витрачають на молочні продукти - 7,5% місячного доходу.

Зараз ви читаєте новину «Чому українці більше не хочуть тримати корів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути