В Україні стрімко зменшується поголів'я корів. На 1 липня 2019-го нараховували 3,74 млн голів. Це на 4,1% менше, ніж на 1 липня 2018-го.
Сільськогосподарські підприємства тримають 1,12 млн корів. Господарства населення - 2,62 млн голів, пише ubr.ua.
Щоб виростити молочну корову, треба 3 роки. За 9 місяців корова виношує в утробі одне теля. Для порівняння, в однієї свиноматки народжується по 10-12 поросят. До забою їх вирощують півроку. За рік господарство має 2 повних цикли. У птахівництві для вирощування бройлера треба 45 днів. Крім того, корови вимогливі до годування.
Крім того, фермери можуть втратити землі, які орендують для вирощування корів. Це станеться, коли запрацює ринок землі.
Галузь не рятує одна з найвищих за останні 10 років цін на молочну сировину. Українську продукцію активно заміщають імпортною. Так, українцям продають сири, завезені з сусідньої Польщі.
"Маємо сильний дефіцит молочної сировини на ринку, пов'язаний зі скороченням поголів'я. Через це ціни зростатимуть. Тому збільшуватиметься імпорт більш дешевого продукту з-за кордону", - пояснює віце-президент Асоціації виробників молока Анна Лавренюк.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому в Україні молоко коштує дорожче, ніж у Польщі
Водночас ціна на молочні продукти, які купують у домогосподарствах, падає. Так, сировину другого сорту наступного року, згідно з законодавством, заборонять приймати на переробку.
"Треба державна підтримка кооперативів, у які могли б об'єднуватися селяни для спільного виробництва молока, закуповуючи необхідну техніку для доїння безконтактним методом, щоб виробляти сировину вищої якості", - каже голова Асоціації тваринників Ірина Паламар.
Українці у середньому витрачають 45% усіх доходів на їжу та напої. Водночас витрати у регіонах відрізняються. Кияни найбільше серед інших українців витрачають на молочні продукти - 7,5% місячного доходу.
Коментарі