Ексклюзиви
четвер, 10 листопада 2016 14:07

Чому банкам не вигідно визнавати проблемні кредити - експерт

Чому банкам не вигідно визнавати проблемні кредити - експерт
ukr.aw

Банки йдуть на поступки боржникам із кредитів. Фінустановам невигідно показувати проблемні кредити. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів радник президента Асоціації українських банків Олексій Кущ.

У Національному банку звітують, що частка прострочених кредитів у банках зросла до 25,3% з початку року. У січні цей показник був на 3,2% менший.

"Допустимий рівень проблемних кредитів - до 10%. Однак, зважаючи на ситуацію у банківській системі, 25% прострочених кредитів - це хороший показник. Банки зараз не зацікавлені переносити кредити до категорії прострочених. Тоді мають показати більші резерви під ці кредити. Їх формують із прибутку, якого у банків зараз немає. Тому навіть ті кредити, де вже зараз немає ніяких платежів, переоформлюють", - говорить Олексій Кущ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як позначиться на українцях відмова від готівки - економіст

За його словами, банки змінюють графіки платежів. Замість щомісячної сплати відсотків пропонують платити їх щоквартально або кожні півроку.

"Деякі банки дозволяють погасити відсотки в кінці терміну позики разом із нею. Ідуть на максимальні поступки, аби не зараховувати кредити до прострочених", - каже Кущ.

Нинішній рівень відсоткових ставок робить кредитування невигідним для бізнесу. Бізнес бере кредити тільки у безвихідній ситуації, аби поповнити обігові кошти. Це - короткострокові позики під 25% річних у середньому.

"Отримати кредити важко. Відсотки кредитів на житло чи автомобіль зараз теж дуже високі. Банки не зацікавлені позичати. Єдиний сектор із позитивною динамікою - споживче кредитування та карткові кредити. Значну частину споживчих кредитів не повертають. У річному вимірі це 36-40% річних. За рахунок високих ставок банки покривають ризики неповернення грошей.

У НБУ пояснили, чому активно купували валюту.

Зараз ви читаєте новину «Чому банкам не вигідно визнавати проблемні кредити - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути