вівторок, 08 листопада 2016 16:36

Експерт пояснив, чому НБУ заборонив 4 платіжні системи

Експерт пояснив, чому НБУ заборонив 4 платіжні системи
business-text.com

Національний банк заборонив використання електронних грошей - Webmoney, "Яндекс.Гроші", QIWI Wallet, Wallet one. Повідомлення про це отримали всі українські банки. Більшість українців не відчує заборону цих платіжних сервісів. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів економічний експерт Олексій Лупоносов.

"Є чітка інструкція щодо платіжних систем, які можуть працювати в Україні. Ті, про які йдеться, офіційно не зареєстровані в Україні. Коли країна у стані війни, кожна платіжна система має бути контрольованою, звітувати Національному банку і СБУ. Ці структури мають бачити, куди ідуть гроші і що ними оплачують", - говорить експерт.

Випуск електронних грошей в Україні може здійснювати тільки банк, наголошують у регулятора. Банк повинен узгодити випуск із НБУ.

"Національний банк України листом нагадав банкам та учасникам платіжного ринку, що правила використання електронних грошей торговельних марок Webmoney, "Яндекс.Гроші", QIWI Wallet, Wallet one/"Єдиний гаманець" не узгоджувалися Національним банком України", - повідомили в НБУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт спрогнозував, на що обернеться обмеження розрахунків готівкою

"В Україні діють альтернативні платіжні системи. Вони не такі поширені, але дотримуються чинного законодавства. Раніше схожі ситуації в Україні траплялися. Коли власники цих систем приведуть свою діяльність у відповідність до чинного законодавства, тоді їхні системи знову стануть доступними. На їхніх користувачах це не позначиться. Оплатити послуги чи товари вони не зможуть, але платіжним системам дали час, щоб розрахуватися з клієнтами", - говорить Лупоносов.

За його словами, найчастіше українці через ці системи оплачували послуги чи сервіси в інтернеті.

"Найчастіше ними оплачували онлайн-ігри чи сумнівні сервіси. Реальні товари та послуги за інтернет-гроші не купують, бо ці системи незахищені", - наголошує експерт.

Українці продали більше валюти, ніж купили.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив, чому НБУ заборонив 4 платіжні системи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути