четвер, 15 липня 2021 12:03

Ціни на базові продукти вдарять по кишені українців: що подорожчає восени

Восени 2021 року в Україні очікують подорожчання зернових і соняшникової олії. Через це стрімко зростуть ціни на м'ясо, яйця й молоко.

Автор: Олена Луценко
  Подорожчають базові продукти - м'ясо, молоко, яйця.
Подорожчають базові продукти - м'ясо, молоко, яйця.

"За останній місяць ціни на товари стабілізувалися, а на деякі навіть знизилися. Однак восени нас чекає чергове зростання цін на харчі. Це є загальносвітовою тенденцією, зумовленою дефіцитом низки продуктів. Запаси зерна перебувають на мінімумі за останні сім років. Ще одна причина - емісія долара й інших світових валют, що призводить до зростання інфляції", - розповів кандидат економічних наук Олександр Хмелевський у коментарі РБК-Україна.

Аграрний сектор України орієнтований на експорт.

"Насамперед це стосується виробництва зерна та олійних культур. Зростання цін на світових ринках призводить до зростання експорту і зростання цін в Україні. Зростання цін на зернові культури, які використовують для виробництва кормів для відгодовування худоби й птиці, призводить до зростання цін на м'ясо, яйця, молоко", - пояснив Хмелевський.

Молочна галузь в Україні падає, а поголів'я корів постійно скорочується. Частину молока Україна вже імпортує. Крім того, відбувається масова фальсифікація молочної продукції через використання пальмової олії та інших компонентів.

Автор: Олена Луценко
  Поголів'я корів в Україні постійно скорочується
Поголів'я корів в Україні постійно скорочується

"Дефіцит молока й залежність від імпорту призводять до зростання цін на молочну продукцію. На подорожчання продовольства також впливає зростання цін на пальне, газ, електроенергію. До підвищення цін також призводить збільшення податків. У разі прийняття Верховною Радою законопроєкту № 5600, який передбачає запровадження мінімального податкового зобов'язання на селянські господарства, фермери закладуть нові податки в ціни на свою продукцію. Також до зростання цін призведе запуск ринку землі, адже витрати на купівлю землі й зростання орендної плати аграрії теж переведуть на споживачів. Тому восени нас чекає чергова хвиля подорожчання, яка охопить усі продовольчі товари. Узимку буде сезонна хвиля подорожчання овочів і фруктів", - підсумував Хмелевський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тарифи на комуналку зростуть до 75%: де платитимуть більше

"Ще важливим чинником підвищення цін на м'ясо й рибу стало зниження його споживання на внутрішньому ринку України. За оцінками економічних експертів, українець з'їдає м'яса всього 53-54 кілограми на рік за норми 92 кілограми, а європеєць - 94 кілограми. Справа у вартості м'яса, тож пересічний українець обирає гаманцем. Отже, через знижений попит споживання на внутрішньому ринку ціна на м'ясо зростає і ціни на корми для худоби зросли на 30 відсотків, що зрештою відіб'ється на споживачеві", - розповіла керівниця комітету з аграрних питань Української асоціації бізнесу й торгівлі Яна Казьміна в коментарі РБК-Україна.

На підвищення цін на продовольство вплинула також пандемія. На внутрішньому ринку залишилися тільки сильні гравці великого й середнього бізнесу. Вони практично витіснили маленькі господарства.

Ціна на цукор в Україні з вересня тримається на 30-40% вище за світову. Останні два тижні зросла на 70%. Через це подорожчали солодощі, скоротилося виробництво хлібних виробів і безалкогольних напоїв.

Зараз ви читаєте новину «Ціни на базові продукти вдарять по кишені українців: що подорожчає восени». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути