Ціна на цукор в Україні з вересня тримається на 30-40 відсотків вище за світову. Останні два тижні стала більшою на 70 відсотків. Через це подорожчали солодощі, скоротилося виробництво хлібних виробів і безалкогольних напоїв, - розповів Gazeta.ua президент асоціації "Укркондпром" Олександр Балдинюк.
Що відбувається на ринку цукру?
Україна має дефіцит цукру - 294 тисячі тонн. Зараз завозимо цукор-сирець. Квота на нього складає 260 тисяч тонн. Але з початку року завезли і переробили на цукор білий всього 60 тисяч тонн. Навіть якщо завеземо весь цукор-сирець, на кінець року все одно маємо дірку в 40 тисяч тонн.
Показники продовольчої безпеки передбачають, що мають бути перехідні залишки - мінімум 10 відсотків річного споживання. Це десь 150 тисяч тонн. А в нас цього нема, не вистачає навіть, щоб покрити попит. А в міністерства все просто: мільйон 537 тисяч тонн попит і стільки ж пропозиція. Цифра в цифру співпало. Так не буває в житті. У них запаси на кінець року майже пів мільйона тонн. Ми їх не бачимо. Це неправильні цифри.
Як це впливає на ціни?
Наші переробні галузі використовують найдорожчий у світі цукор.
У серпні торік він коштував близько 11 тисяч гривень за тонну. Зараз 1 тонна коштує 25 тисяч. У магазинах цукор продають по 24,5 — 25,5 гривень за кілограм.
Кондитери через це змушені були підняти ціни на 20 відсотків ще в першому кварталі цього року. До кінця року зростання буде більше 25 відсотків.
Подорожчає все, де використовується цукор. Це хлібо-пекарська, молочно-консервна галузі, виробництво згущеного молока, морозива, безалкогольних напоїв.
Зараз люди почнуть варити варення, зросте попит. А у нас - ознаки дефіциту. Ситуація може стати соціально напружена.
У міністерства все просто: мільйон 537 тисяч тонн попит і стільки ж пропозиція. Цифра в цифру співпало. Так не буває в житті
Чому в Україні склалась найвища ціна на цукор?
Зараз ми бачимо неринкові механізми формування ціни на цьому ринку. Чотири-п'ять компаній контролюють три чверті всього ринку. З іншого боку - сотні підприємств, що виробляють харчі і купують цукор для цього.
Ми просили президента відкрити тимчасову квоту 60 тисяч тонн за нульовою ставкою, щоб завезти цукор-сирець і розблокувати ситуацію на ринку. Тоді б він подешевшав на 40% - коштував би за світовими цінами.
Законопроєкт депутати не підтримали. В Україні сформувалась олігополія (структура ринку, при якій в одній галузі домінує невелика кількість конкуруючих фірм - Gazeta.ua). А від неї до картельної змови один крок. Антимонопольний комітет повинен провести розслідування. Бо така ситуація може тягнутися кілька років, а цукру вже зараз нема. Переробні галузі працюють в умовах найвищих цін на сировину, на відміну від конкурентів з-за кордону. У Польщі робити цукерки дешевше, ніж в Україні. Там цукор удвічі дешевший, ніж у нас. До того ж, мають кращі економічні умови, дешевші кредити.
Наші товари стали дорожчі, ніж турецькі та європейські. Росіяни потихеньку нас витісняють з ринків країн СНД і з Центральної Азії.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали причини стрімкого зростання цін в Україні
До чого це призведе?
Наслідки вже маємо. Це звільнення людей, погіршення фінансового стану підприємств. Працювати весь час в мінус важкувато. Відбулося зростанні цін. Збільшився на 20% імпорт. Це все б'є по нашій економіці. У переробних галузях ситуація критична. Уряд завжди каже: ми за розвиток переробних галузей. А на практиці - підігрують сировинним секторам і ми перетворюємося на аграрно-сировинний придаток. Радіємо, що експортували мільйони тонн кукурудзи. Європа скуповує в нас мільйони тонн кукурудзи, переробляє на паливо або на крохмало-патоку і продає нам.
Європа скуповує в нас мільйони тонн кукурудзи, переробляє на паливо або на крохмало-патоку і продає нам
Звідки завозять цукор в Україну?
Завезти не можемо, бо діє високе мито - 50%. Тростинний цукор-сирець завозять із країн із теплим кліматом. Його потрібно переробити. Всього два заводи в Україні мають потужності для цього. Цукровики запевняють, що в Україні нема дефіциту. Чому тоді найбільша компанія сама імпортує сирець і в себе його переробляє?
Ми запитували, чому в Україні така висока ціна. Кажуть: здорожчали газ і електроенергія. Але газ почав дорожчати в квітні, а урожай буряка зібрали ще у вересні. Переробили - взимку. Газ і електроенергія тоді не дорожчали.
Не можна виключати, що кілька найбільших компаній, у яких залишився цукор, домовились між собою, щоб продавати його по завищеній ціні. Крапку в цьому питанні має поставити Антимонопольний комітет.
Цукровикам треба, щоб ця квота не була відкрита. Ціна питання — 300 мільйонів гривень. Якщо ми відкриваємо цю квоту, вони змушені будуть знизити ціну з того рівня надвисокого до нормальних європейських цін. Якщо вони знизять - втрачають надприбуток.
Проблема в тому, що Міністерства не збирається розбиратися в проблемі. Або не розуміють, що відбувається.
Я слухав парламентський комітет на цьому тижні, де обговорювалась квота. Деякі депутати, які виступили проти, інколи оперували неправильною інформацією. Переконували нас у тому, що не можна завозити цукор, бо ми вб'ємо цукрову галузь. А те, що переробників убиваємо, нікого не хвилює.
Ціни зросли на зерно, на борошно, на жири, на насіння соняшника. Але ж вони тримаються на рівні, який відповідає світовому. По цукру такого нема. Нас примушують купувати за найвищими у світі цінами.
Укркондпром, Всеукраїнська асоціація пекарів, Спілка українських підприємців та інші асоціації закликали Верховну Раду до нового врожаю цукру у вересні-жовтні 2021-го скасувати ввізне мито на імпортований цукор.
За рік білий цукор подорожчав приблизно на дві третини. У лютому ціна була 23,13 грн/кг, у березні - уже 24,38 грн/кг. На початку липня цукор коштував 25 грн/кг.
Коментарі