пʼятниця, 09 липня 2021 11:50

В Україні різко підскочили ціни на солодощі — назвали причини

В Україні утворився дефіцит цукру. Через це різко зросли ціни на кондитерські вироби, скоротилося виробництво хлібних виробів і безалкогольних напоїв.

Зараз ціни на цукор в Україні майже вдвічі вищі, ніж на Лондонській біржі. Так триває 10 місяців. Упродовж цього часу ціна на білий цукор в Україні постійно перевищувала світові ціни на 30-40%.

Автор: Олена Луценко
  Значна частина галузі працює у збиток
Значна частина галузі працює у збиток

"Є кілька причин. Перша - 5 квітня Антимонопольний комітет розпочав справу проти кількох цукрових компаній. Друга - дефіцит цукру майже 300 тис. тонн, він найбільше впливає. Україна розпочала імпорт цукру-сирцю. Та це не розв'яже проблему ані дефіциту, ані надвисоких цін. Цукор-сирець потрібно переробити на білий цукор. Це можуть зробити лише два цукрові заводи. Темпи завезення сирцю не гарантують покриття дефіциту. Третя - квота на цукор-сирець за митною ставкою 2% становить 260 тис. тонн. Навіть якщо вдасться повністю вичерпати квоту на цукор-сирець, щонайменше 40 тис. тонн цукру не вистачить", - написали у відкритому листі президенту представники українських виробників харчових продуктів.

Значна частина галузі працює з від'ємною рентабельністю.

Автор: Олена Луценко
  На полицях супермаркетів ціна цукру щомісяця зростає на 2-4 гривні за кілограм
На полицях супермаркетів ціна цукру щомісяця зростає на 2-4 гривні за кілограм

"Неринкові ціни на цукор завдали важкого удару як харчовій галузі, так і українському споживачеві. Ціновий шок на цукор є занадто болючими для кондитерів, оскільки цукор становить 50% маси всіх солодощів. У результаті ціни на вітчизняну кондитерку лише за перший квартал 2021 року зросли на 15-20%. Навіть таке зростання цін не дало змоги компенсувати втрати", - зауважили виробники.

Україна збільшує імпорт солодощів із Європи.

"Карамель і цукрове печиво дешевше виробляти в країнах ЄС, тому маємо рекордне зростання імпорту солодощів в Україну з початку року аж на 20%", – зазначають виробники.

Через дефіцит цукру в країні страждають підприємства хлібопекарської галузі. Збільшення їхніх витрат на цукор становить майже 200 млн грн. Значні втрати також несуть виробники безалкогольних напоїв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Світові ціни на продовольство зростають. Український ринок залежить від них

Укркондпром, Всеукраїнська асоціація пекарів, Спілка українських підприємців та інші асоціації закликали Верховну Раду до нового врожаю цукру у вересні-жовтні 2021-го скасувати ввізне мито на імпортований цукор.

За рік білий цукор подорожчав приблизно на дві третини. У лютому ціна була 23,13 грн/кг, у березні - уже 24,38 грн/кг. На початку липня цукор коштував 25 грн/кг.

Зараз ви читаєте новину «В Україні різко підскочили ціни на солодощі — назвали причини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути