
В Україні з початку тижня зросли відпускні ціни на ріпчасту цибулю. Виробники пояснюють це складними погодними умовами, які заважають збору врожаю, та погіршенням якості овочів.
Частина цибулі досі залишається на полях, де продукція починає проростати, що знижує її товарні властивості, повідомляє EastFruit.
Станом на сьогодні українські фермери продають ріпчасту цибулю за ціною від 7 до 13 грн/кг. Це приблизно на 12% більше, ніж наприкінці минулого робочого тижня.
"Підвищення вартості пов'язане з тим, що багато господарств змушені тимчасово припинити збирання врожаю через несприятливу погоду. Через це обсяги пропозиції на ринку помітно зменшилися", - пояснили експерти.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціни в Україні зростатимуть швидше, ніж прогнозує НБУ
Аналітики також зазначають, що більшість фермерів зараз надають перевагу зберіганню якісної продукції, продаючи лише невеликі партії. Це також впливає на формування ціни.
"Господарі прагнуть залишити цибулю хорошої якості на зберігання, сподіваючись продати її пізніше за вигіднішою ціною", - уточнили фахівці.
Попри здорожчання, нинішні ціни на цибулю в Україні залишаються приблизно на 21% нижчими, ніж у цей самий період минулого року.
За рік ціни на деякі продукти харчування виросли на 30% та більше.
Ціни на продукти в України виросли майже на 30% у порівнянні з вереснем минулого року. Такі дані опублікував Держстат.
Найбільш ходові продукти додали в ціні ще більше. Так, соняшникова олія здорожчала на 32,8%, куряче філе - на 34,8%. При цьому ціна на курячі яйця піднялася більше, ніж вполовину - на 53,6%.
Коментарі