Ексклюзиви
субота, 07 січня 2017 12:05

Чи вигідно вкладати гроші в золото: думки експертів

Чи вигідно вкладати гроші в золото: думки експертів
bigmir)net

Інвестиції в дорогоцінні метали повинні бути довгостроковими. За короткий час - місяць чи півроку - вони не окупляться. Експерти радять вкладати в золото щонайменше на 5 років.

Золоті зливки

"Якщо купити кілька зливків, ви їх не втратите, як депозитні вклади. Бо зберігатимете в банківській комірці або домашньому сейфі. Але і заробити навряд чи вдасться. Депозит принесе більше доходу. Інвестиції в дорогоцінні метали працюють більше на збереження, ніж на примноження заощаджень", - розповів Gazeta.ua начальник сектору продажів казначейських продуктів ОTP-банк Олександр Воробей.

Золото в зливках можна купити в небагатьох банках. Через невелику популярність таких інвестицій фінустанови не поспішають оформляти ліцензії на роботу з дорогоцінними металами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У НБУ розповіли, як українцям зберегти заощадження

"Однак час від часу попит з'являється. Як і на купівлю валюти, на золото діють обмеження. Можна купити безготівкове золото до 100 грам на тиждень в одній банківській установі. Якщо мова йде про зливки, то в одному банку не можна купити золота більш, як на 12 тисяч гривень. Через касу продадуть щонайбільше 10-грамовий зливок. Немає сенсу інвестувати в зливки на один чи п'ять грамів. Такі купують на подарунок", - пояснює банкір.

Середня ціна 1 г золота тримається на рівні 1 тис. грн у покупці і 1,2 тис. грн у продажу. Велика різниця між купівлею і продажем, так званий спред, - це ще одна особливість інвестицій у дорогоцінні метали.

"Попит на такі продукти серед населення невеликий, тому різниця між продажем і купівлею велика - 10-15%", - додає експерт Concorde Capital Юрій Товстенко.

Депозити в золоті

"Деякі банки беруть золото на депозити. Відсоткові ставки в них менші, ніж по валютних вкладах. Не більше 3% річних. Відкривають такий депозит щонайменше на рік-два. У золото не варто інвестувати всі кошти. Оптимально - третину заощаджень", - каже Олександр Воробей.

Інвестиційні монети

Випускає Нацбанк з 2011 року. Є золоті монети номіналом 2, 5, 10 і 20 грн. Єдина срібна має номінал 1 грн.

"Зараз продаємо інвестиційні монети через аукціони. Вони користуються шаленим попитом. Монета, якщо її перерахувати в золото, коштує 60 тисяч гривень. Такі продавали з молотка в середньому за 160 тисяч. Особливо престижним вважається мати монету з першим номером", - говорить заступник голови Нацбанку Олег Чурій.

Чи дорожчатиме золото у світі

"Бувають періоди, коли ціни на золото зростають. Тоді відроджуються міфи, що золото завжди в ціні, завжди дорожчає і тільки воно справжня цінність, - коментує старший аналітик "Альпарі" Вадим Іосуб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт назвав події року на фінансовому ринку України

Золото вважають активом, який страхує від інфляції долара. Однак найближчим часом це американській валюті не загрожує, відзначає аналітик.

"Криза 2008 року виявилася дефляційною. З тих пір у США не можуть підняти інфляцію хоча б до 2%. Очікується, що долар і далі буде зміцнюватися. Це, скоріше, призведе до подальшого падіння цін на золото. Можливе зниження до 1050 дол. за тройську унцію", - говорить Іосуб.

Історичного максимуму ціни на золото досягли в січні 1980 року.

"Тоді грам коштував 800 доларів. У перерахунку на нинішні гроші це 2100. Номінальний історичний максимум золото встановило також у вересні 2011 року. Тоді ціни перевищили позначку 1900 доларів. Але з урахуванням інфляції - це менше 800 доларів у 1980 році", - сказав аналітик.

Зараз ви читаєте новину «Чи вигідно вкладати гроші в золото: думки експертів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути