середа, 04 січня 2017 09:20

Експерт назвав події року на фінансовому ринку України

Експерт назвав події року на фінансовому ринку України

Головною подією 2016 року на фінансовому ринку України стала націоналізація Приватбанку. Як наслідок, частка держави на банківському ринку збільшилася до 60%. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів фінансист, керівний партнер компанії "ЕСКА Капітал" Сергій Васьков.

"Це не може не турбувати, тому що рік за роком ми спостерігаємо неефективний менеджмент в державних банках. Хоча націоналізація "Привата" і була необхідним кроком, але наслідки бюджет, платники податків відчуватимуть довгий час. Неприємним, але вимушеним кроком, щоб запобігти паніці, стало прийняття закону про повне гарантування вкладів фізичних осіб у державних банках. Сподіваємося, що цей закон скасують у найближчі півроку. Або ми ризикуємо знищити конкуренцію на банківському ринку. І створити ще більший "пилосос", ніж Приватбанк", - каже Сергій Васьков.

Позитивною подією експерт назвав відновлення кредитування для бізнесу.

"Банки і лізингові компанії почали активно знижувати ставки. Ухвалили закон про приватних виконавців. Весь фінансовий ринок покладає на нього великі надії. Інститут приватних виконавців має запрацювати до середини 2017 року. Державна виконавча служба давно не справляється з завданнями, що стоять перед нею. Стала суттєвою проблемою для банків, лізингових компаній у процесі стягнення з боржників майна або коштів", - зазначив фінансист.

Із негативних подій він зазначив, що 2016 року не ухвалили жодного закону для розвитку фондового ринку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Топ-3 найгучніших банківських скандалів 2016 року

"НБУ припинив видачу ліцензій фізичним особам на перерахування валюти за кордон. Чим позбавив можливості законослухняних громадян законно інвестувати за кордоном хоча б у купівлю нерухомості. Історія з вкладниками банку "Михайлівський" показала, наскільки наші політики погано розуміють глибину проблем на фінансовому ринку і готові відмахуватися від них популістськими рішеннями", - додав експерт.

На думку Сергія Васькова, 2017 року буде кілька банкрутств на банківському ринку.

"Є надія, що уряд усвідомить необхідність глибоких і радикальних реформ фінансового сектору. Це кров всієї економіки. Можливо 2017 року почнуться цікаві випуски корпоративних облігацій. Начебто всі фактори "за": оподаткування доходів по депозитах і облігаціях перебувають на одному рівні. Українські компанії готові платити за позикові кошти ставку вищу, ніж можуть запропонувати банки по депозитах. У населення накопичилась велика кількість готівки. Улюблений українцями сегмент інвестицій у нерухомість кілька років демонструє погані результати", - говорить фінансист.

Націоналізація Приватбанку коштуватиме кожному українцю понад 3 тис. грн. Про це заявив колишній міністр фінансів Віктор Пинзеник.
Зараз ви читаєте новину «Експерт назвав події року на фінансовому ринку України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути