пʼятниця, 13 грудня 2019 21:10

Чи вдасться українцям повернути гроші за неякісну комуналку: думка експерта

Чи вдасться українцям повернути гроші за неякісну комуналку: думка експерта
За сучасного розвитку техніки температуру гарячої води можна контролювати автоматично. Потрібен лічильник із термопарою та вбудованим чіпом. Фото: Depositphotos

В Україні механізму визначення температури гарячої води за допомогою лічильників не існує. Тому шансів, що людям повернуть гроші за неякісні послуги - мало, розповів Gazeta.ua Олександр Сергієнко, директор дослідницького центру "Інститут міста".

"Якщо споживачу здаватиметься, що температура не відповідає нормам, треба скаржитися на надавача послуги та викликати спеціальну комісію. Ще спробуй довести, що два дні тому вода з крана була ледь теплою, а сьогодні в котельні температуру підкрутили до необхідної норми", - каже Сергієнко.

Пояснює, що за сучасного розвитку техніки температуру гарячої води можна контролювати автоматично. Потрібен лічильник із термопарою та вбудованим чіпом, щоб передавати всю інформацію теплокомуненерго.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порахували вартість газу для населення з січня 2020-го

"Якщо такий лічильник пройде сертифікацію, то коштуватиме не більше звичайного - максимум 750 гривень. Але встановлювати треба виключно індивідуальний квартирний лічильник. Загальнобудинковий нічого не дасть. Кожному мешканцю головне, що у нього в квартирі робиться. Традиційно роздача води відбувається зверху до низу. Тобто ті, хто живе на останніх поверхах, отримують гарячу воду. А нижніх – як пощастить. Вода може охолонути, поки стече по стояку до низу. Надавач послуг одразу скаже, що подав воду температурою 55 градусів, а інше його не цікавить", - наголошує експерт.

11 грудня уряд затвердив правила надання послуги гарячого водопостачання. Громадянам до домівок мають постачати гарячу воду температурою щонайменше 50 градусів. Але не більше 75. Якщо температура води буде меншою, чи більшою за норму, люди зможуть вимагати перерахунку.

Зараз ви читаєте новину «Чи вдасться українцям повернути гроші за неякісну комуналку: думка експерта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути