пʼятниця, 18 листопада 2011 17:36

Через рік курс євро зрівняється з доларом - російський мільярдер

Через рік курс євро зрівняється з доларом - російський мільярдер

Курс євро може впасти до рівня долара, що відкриє дешевому імпорту вільніший доступ на ринки Росії, яка буде змушена девальвувати рубль, щоб зберегти конкурентоспроможність.

Таку думку висловив російський мільярдер Олег Дерипаска, пише агентство Bloomberg.

"Я здивований, що дехто все ще вірить в євро. Криза в Європі розвивається швидкими темпами, і на цьому тлі я не виключаю, що курс євро зрівняється з доларом приблизно через рік-півтора", - сказав він.

За словами дерипаски, колапс єдиної валюти становить велику небезпека для його бізнес-імперії, яка включає в себе найбільший алюмінієвий виробник в світі "Русал". Більшість розрахунків гіганта здійснюються в доларах, тому зміцнення американської валюти відносно євро зробить його товари більш дорогими для покупців з іншими валютами.

"Європейський валютний союз може бути деформований або розвалитися. Європейцям рано чи пізно доведеться друкувати гроші, щоб врятувати банки", - наголосив Дерипаска.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після кризи Європа зовсім по-іншому дивитиметься на Україну - експерт

"Русал" нині прагне диверсифікувати географію продажів і планує спрямувати вектор торгівлі на Китай вже з наступного року. Однак, як зауважив Дерипаска, девальвація євро матиме вкрай негативний вплив на Китай, для якого країни єврозони є найбільшим ринком експорту.

"Рецесія в Європі в поєднанні з падінням єдиної валюти буде подвійним шоком для другої за величиною економіки світу", - підкреслив мільярдер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Держборг США перевищив "безпрецедентні" $ 15 трильйонів - До "стелі" залишився 1%

"Все буде залежати від реакції китайської влади. Якщо там почнуть ослаблювати курс юаня по відношенню до євро, це може спровокувати серію конкурентної девальвації в інших країнах, які побоюються припливу товарів з Китаю", - додав він.

Дерипаска вважає, що слабкий євро "буде значною мірою впливати на товарні ринки і інвестиції" і може змусити Росію також піти на девальвацію рубля, щоб зберегти конкурентоспроможність проти європейських конкурентів.

Зараз ви читаєте новину «Через рік курс євро зрівняється з доларом - російський мільярдер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути