середа, 11 листопада 2015 11:47

Бюджет РФ може недорахуватися трильйона рублів

Бюджет РФ може недорахуватися трильйона рублів
Фото: businesspskov.ru

Понад 1 трильйон рублів (близько 15,5 млрд дол.) доходів бюджету Російської Федерації опинився під загрозою.

Напередодні обговорення в Держдумі РФ федерального бюджету в першому читанні Мінфін оцінив основні ризики його виконання, пише "Коммерсантъ".

За даними видання, відомство Антона Сілуанова вважає рубль при нинішніх цінах на нафту занадто дорогим, потреби пенсійної системи та охорони здоров'я — заниженими, а прогнози зростання економіки і прибутків російського Центробанку — завищеними.

Мінфін припускає, що курс рубля 2016 року, закладений в бюджеті, завищений — вірніше, завищені доходи від експортних мит і податку на видобуток корисних копалин, на які може розраховувати бюджет. Це ставить під загрозу доходи РФ на суму понад 800 млрд руб.

У відомстві також вважають завищеними ціни на газ і обсяги видобутку та експорту нафти, оцінюючи ці ризики ще в понад 150 млрд руб.

Також ризики обсягом 150 млрд руб. міністерство бачить у можливому завищенні доходів Пенсійного фонду та фондів Обов'язкового медстрахування через менший, ніж очікує Мінекономіки, приріст зарплат і платежів до соцфондів.

У фінансовому відомстві також говорять про ризики недоотримання бюджетом прибутку ЦБ і ненафтогазових податків, у разі якщо економічне зростання виявиться нижчим від прогнозу 0,7% ВВП.

У сумі перераховані ризики бюджету сягають понад 1 трлн руб., тобто більше тієї суми, яку уряд Росії може 2016 року гранично витратити з Резервного фонду, зазначає видання.

Як зазначає відомство, зростання витрат у бюджеті неможливе — близько 10% федеральних доходів перебувають під загрозою і стан Резервного фонду такий, що ці резерви будуть вичерпані в кінці наступного року, а не 2017 року, як передбачалося при складанні проекту бюджету.

Швидше за все, уряду запропонують обговорити ідею нарощування внутрішнього боргу заради економії резервів, пише "Ъ".

Зараз ви читаєте новину «Бюджет РФ може недорахуватися трильйона рублів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути