понеділок, 25 лютого 2013 14:30

Брюссель погодився дати Україні 610 мільйонів євро

Брюссель погодився дати Україні 610 мільйонів євро
Фото: day.kiev.ua

Україна і Європейський Союз підписали угоди про виділення Києву макрофінансової допомоги в розмірі 610 млн євро.

Угоди "Меморандум про взаєморозуміння між Україною, як позичальником, і ЄС, як кредитором" і "Кредитну угоду між Україною, як позичальником, і Національним банком України, як агентом позичальника та Європейським Союзом, як кредитором" підписали в рамках саміту Україна-ЄС, який пройшов сьогодні в Брюсселі, з української сторони міністр фінансів Юрій Колобов та голова Національного банку Ігор Соркін, з європейської - віце-президент Європейської комісії Олі Рен.

Меморандум про взаєморозуміння передбачає виділення траншів кредиту в розмірі 100, 10, 250 і 250 млн євро.

Документом також визначаються умови виділення коштів: перший транш допомоги буде виділений після набрання чинності Меморандуму, Кредитної угоди і висновку Європейської комісії про задовільний перебіг реалізації домовленостей з Міжнародним валютним фондом (МВФ).

Подальші транші виділятимуться за результатами виконання урядом України визначених у Меморандумі критеріїв у сфері управління державними фінансами, торгівлі, енергетиці, а також реалізації податкової політики і політики у фінансовому секторі.

Термін реалізації програми допомоги становить два роки з моменту набуття Меморандумом чинності.

У свою чергу, Кредитною угодою встановлюються технічні аспекти надання та повернення займаних коштів. Зокрема, термін погашення становить 15 років. Кредитна угода набуде чинності з моменту отримання Європейською комісією офіційного повідомлення у формі юридичного висновку міністра юстиції України про виконання всіх конституційних і юридично умов для набуття угодою чинності. При цьому документ повинен набути чинності не пізніше 12 місяців з моменту його підписання.

Домовленість про виділення макрофінансової допомоги була досягнута в рамках співробітництва України з ЄС та правові підстави для цього були закладені рішеннями Європейської комісії, Європейського парламенту та Ради ЄС, прийнятих в 2002 і 2010 роках.

Зараз ви читаєте новину «Брюссель погодився дати Україні 610 мільйонів євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути