пʼятниця, 23 березня 2018 11:59

Завдяки "Роттердам+" українські шахтарі додатково заробили 5,4 млрд грн - голова Незалежної профспілки гірників України Волинець

Завдяки "Роттердам+" українські шахтарі додатково заробили 5,4 млрд грн - голова Незалежної профспілки гірників України Волинець
Держава не виділяє коштів на розвиток вугільної галузі. Фото: УНІАН

Формула "Роттердам+" привела до збалансування ціни на вугілля, що дозволило протягом останніх 2 років шахтам додатково отримати 5,4 млрд грн.

Таку думку озвучив голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.

"Ціну необхідно було збалансувати на вугілля. Справа в тому, що, починаючи з 2014 року, протягом 2015-го, 2016 року, 2017-го завозили вугілля з-за кордону по 100 доларів за тонну і значно вище. А для держшахт ціна була нижчою в рази. Із березня 2016 по березень 2018 року, за два роки ціну на вугілля подвоїли (внаслідок застосування формули "Роттердам+"). І за ці два роки шахти отримали додатково 5,4 мільярдів гривень, ці кошти пішли на зарплати шахтарям", - зазначив Михайло Волинець.

На його думку, на жаль, шахтам все одно не вистачає коштів на розвиток шахт, на технічне оснащення, на забезпечення техніки безпеки. І очікувати нарощування видобутку поки не доводиться.

"По-перше, держпідтримку в односторонньому порядку держава скасувала - припинила виділяти на розвиток вугільної галузі. Водночас ціна (довгий час) була збалансована, вона не була справедливою. Не оснащують необхідним обладнанням лави. Або, якщо оснащують, то старим обладнанням, на жаль. І шахти вже довели до такого стану, що вони не можуть здобувати великі обсяги вугілля, видавати на-гора", - повідомив Михайло Волинець.

Як раніше повідомлялося, голова Всеукраїнської енергетичної асоціації Василь Котко відзначив, що формула "Роттердам+" забезпечила генеруючі компанії ресурсом для імпорту вугілля, необхідного під час опалювального періоду.

Зараз ви читаєте новину «Завдяки "Роттердам+" українські шахтарі додатково заробили 5,4 млрд грн - голова Незалежної профспілки гірників України Волинець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути