субота, 08 вересня 2012 20:30

Більше 8,5 гривні за долар не буде - експерт

Більше 8,5 гривні за долар не буде - експерт
Олександр Савченко: Іде пропаганда, що після виборів буде колапс гривні. Це абсурд. Фото: aleksandr-savchenko-news.hiblogger.net

Гривня не девальвує до значення більшого за 8,5 грн/дол.

Таку думку висловив колишній заступник голови Національного банку України (НБУ), ректор Міжнародного інституту бізнесу, доктор економічних наук Олександр Савченко в ефірі Українського радіо.

"Іде пропаганда, що після виборів буде колапс гривні. Це абсурд. Гривня не може коштувати більше 8,4-8,5 (гривні за долар) ... Очікування девальвації штовхає людей скуповувати валюту. Впевнений, що частина засобів масової інформації була використана валютними спекулянтами для поширення своїх ідей", - сказав він.

За його словами, окрім поточних причин падіння курсу гривні, що сталося на початку цього тижня, є також фундаментальні.

"Перша фундаментальна причина - це дефіцит торговельного балансу. Це коли долара заходить менше, ніж потрібно для нашого імпорту та інших виплат за кредитами. Ця причина діє вже протягом 2-3 років. Якщо так триватиме й наділі, то певна девальвація буде потрібна. Але зараз у цьому великої потреби немає", - зазначив Савченко.

"Друга причина - більш суттєва - політична. Традиційно в Україні люди перед виборами йдуть в долар. Їм здається, що так вони убезпечать свої активи, вони знімають з рахунків гривні, купують долар. А після виборів все навпаки: міняють долар на гривні. Як правило, на цьому заробляють валютні спекулянти, а втрачають люди як найменш обізнані в цій грі", -додав експерт.

Нагадаємо, фінансовий аналітик Дмитро Сологуб вважає, що упродовж наступних кількох років девальвація гривні не перевищить 10-15%.

Зараз ви читаєте новину «Більше 8,5 гривні за долар не буде - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути