Ексклюзиви
середа, 27 січня 2021 11:47

Більша частина українців живе за межею бідності

Більша частина українців живе за межею бідності
Показники бідності у 2020 році зросли. Фото: unsplash

У 1-му півріччі 2020 року рівень бідності українців становив 51%.

Ймовірно, на сьогодні цей показник вищий, каже керівниця Інституту демографії України ім. Птухи Елла Лібанова у інтерв'ю LIGA.net.

"Рівень бідності обчислюють за розрахунковим прожитковим мінімумом. На зазначений час останній становив 3845 гривень на місяць в середньому на особу. Чого гріха таїти, встановлюється та сума, доплати до якої може забезпечити бюджет", - пояснює Елла Лібанова.

З її слів, показники бідності 2020 року зросли. Багато людей втратили роботу та відповідно доходи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна може рухатися швидше. Якщо не змінювати напрям і правила"

Вона описала "портрет" українця з низьким рівнем доходів.

"Така людина не має вищої освіти, працює часто неповний робочий день або неповний місяць, заробітна плата межує з мінімальною - 6 тисяч гривень. Узагалі бідність працюючих має бути винятком і стосуватися переважно осіб із низькою кваліфікацією. В Україні ж понад 90 відсотків бідних родин мають таких людей", - каже експертка.

Вона зауважує, що двоє працюючих батьків не можуть повністю забезпечити двох дітей навіть за низькими українськими стандартами споживання.

"Народження 2-ї дитини створює серйозний ризик зубожіння, а багатодітні сім'ї майже всі бідують. Також суттєвий ризик – безробіття навіть 1 особи", - переконана Елла Лібанова.

Заробітчани переказують додому в 4 рази більше грошей, ніж Україна отримує прямих іноземних інвестицій, за оцінками Національного банку. "Будь-яка гривня, витрачена на території країни, працює на нашу економіку",- розповіла в інтерв'ю журналу "Країна" доктор економічних наук, академік, директор Інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова.

Зараз ви читаєте новину «Більша частина українців живе за межею бідності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути