четвер, 25 серпня 2011 09:27

Білорусі терміново необхідно $ 3-6 мільярдів фінансової допомоги - Moody's

Білорусі терміново необхідно $ 3-6 мільярдів фінансової допомоги - Moody's

Міжнародне рейтингове агентство Moody's оцінило потреби Білорусі в екстреному зовнішньому фінансуванні в II півріччі 2011 року в $ 3-6 млрд.

Як зазначено в коментарі агентства з приводу перспектив стійкості банківської системи країни, такий же обсяг зовнішнього фінансування необхідний країні в 2012 році для покриття дефіциту платіжного балансу.

При цьому у разі відсутності необхідного зовнішнього фінансування і збереження існуючого адміністративного режиму курсоутворення агентство попереджає про можливість подальшого зниження рейтингу країни Білорусії з "B3" і переведення його на рівень "Саа".

Moody's у своєму прогнозі спирається на два найбільш вірогідних сценарії розвитку подій у Білорусі. Основний передбачає надходження до кінця цього року $ 3-6 млрд у формі зовнішніх запозичень або коштів від приватизації та лібералізацію режиму курсоутворення, яка дозволить учасникам ринку безперешкодно купувати інвалюту.

Як джерела зовнішніх позик для Білорусі, Moody's називає кредит Антикризового фонду ЄврАзЕС на $ 3 млрд у 2011-2013 роках, звернення Мінська до Міжнародного валютного фонду (МВФ) за кредитом на $ 3,5-8 млрд і надходження від приватизації.

За цього сценарію експерти агентства очікують погіршення показників діяльності білоруських банків, але їхні рейтинги збережуться на рівні "В3", до якого вони були знижені в липні цього року, з "негативним" прогнозом.

Зокрема, Moody's прогнозує, що проблемні активи білоруських банків зростуть до 15% до кінця 2012 року з 3% в 2010 році. Експерти агентства також очікують зниження достатності власного капіталу банків до 4%, що істотно нижче за нормативний рівень (8%). В кінці 2012 року буде необхідною рекапіталізація білоруських банків на суму, еквівалентну $ 1 млрд, що, на думку агентства, може відбутися за рахунок бюджету.

Песимістичний сценарій передбачає збереження дефіциту інвалюти через жорсткість валютного регулювання, недостатнє посилення монетарної політики з метою збереження внутрішнього попиту і неможливість залучення кредитів МВФ з політичних міркувань, поряд із затримкою у приватизації.

У цьому разі експерти Moody's очікують заморожування валютних депозитів у білоруських банках або їх адміністративну конверсію в гривневі кошти. За їхнім прогнозом, поглиблення проблем в банківському секторі прискориться, аж до збільшення частки проблемних активів до 20% наприкінці 2012 року, різкого зниження ліквідності та прибутковості банків. Наслідком стане зниження рейтингів білоруських банків до рівня "Саа", що відображає думку агентства про можливість дефолту.

Moody's дає рейтинги шести білоруським банкам - державним Беларусбанка, Белагропромбанка, Белинвестбанка, що належить Ощадбанку РФ БПС-банку, а також банку "Москва-Мінськ" (білоруська "дочка" Банку Москви) та приватному МТБанку. Сумарно на частку цих банків припадає близько 65% активів банківської системи Білорусі, що складається з 31 банку.

Зараз ви читаєте новину «Білорусі терміново необхідно $ 3-6 мільярдів фінансової допомоги - Moody's». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути