четвер, 08 листопада 2012 10:37

Білорусі доведеться віддавати Росії борг своїми заводами

Білорусі доведеться віддавати Росії борг своїми заводами
Білорусь заборгувала Росії $1,5 млрд. Фото: topwar.ru

Росія домовилася з Білоруссю про новий формат поставок нафти, говорять джерела.

За їх словами, Мінськ відмовився від експортної схеми з "розріджувачами" і "розчинниками", а Москва погодилася поставити в Білорусь раніше узгоджені обсяги нафти, прив'язавши їх до повернення бензину.

Домовленості припускають коригування нормативної бази Митного союзу. Над цим працює колегія Євразійської економічної комісії (ЄЕК). Відповідальним за підготовку цих пропозицій призначений член колегії ЄЕК, міністр з питань митного співробітництва Володимир Гошин. Обговорюються три блоки пропозицій з ліквідації схеми з розчинниками.

Перш за все вносяться зміни в товарну номенклатуру зовнішньоекономічної діяльності. Суміші нафтопродуктів із спиртом, з яких готуються розчинники та розріджувачі та мастильні матеріали, будуть класифікуватися як нафтопродукти (код ТН ЗЕД ТЗ 2710), і на них буде запроваджено мито.

Перелік товарів, заборонених до приміщення під митну процедуру переробки, доповниться спиртами, біодизелем та його сумішами, що містять менше 70% маси нафти або нафтопродуктів.

Також обговорюється зміна статті 239 Митного кодексу МС: з режиму переробки будуть виключені товари, обкладаються вивізним митом хоча б в одній державі - члені МС Це означає, що прямогонний бензин більше не можна буде включати в режим переробки і отримувати з нього товар, не оподатковуваний митом.

У рамках домовленостей також передбачена прив'язка обсягу поставок нафти з боку російських компаній до повернення нафтопродуктів, додав обізнане джерело. Питання про компенсацію Росії $ ,5 млрд грошима в уряді навіть не піднімалося, говорить джерело в раді міністрів Білорусі. Раніше в цю суму оцінювалися втрати російського бюджету від безмитного реекспорту з території Білорусі розчинників.

Ймовірно, $1,5 млрд будуть компенсовані передачею Росії часткою в білоруських високотехнологічних підприємствах, зокрема Мінського заводу колісних тягачів (МЗКТ), що виробляє шасі для російської ракетної техніки і комплексів ППО, або заводу "Пеленг", що виробляє військову оптоелектроніку.

Зараз ви читаєте новину «Білорусі доведеться віддавати Росії борг своїми заводами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути