вівторок, 03 липня 2012 13:22

Масові арешти і танки на вулиці — Білорусь святкує День незалежності

3 липня в Білорусі відзначають головне офіційне державне свято - День незалежності. Напередодні свята білоруська влада традиційно затримувала опозиційних активістів, а на вулицях білоруської столиці з'явилися танки.

Уже кілька днів вулиці Мінська вечорами перекриваються для руху транспорту - замість автомобілів і автобусів по головних проспектах білоруської столиці рухаються танки й інша важка бронетехніка. Так війська Мінського гарнізону готуються до урочистого параду в День Незалежності Республіки Білорусь.

  Напередодні державних свят активізуються силові структури
Напередодні державних свят активізуються силові структури

Традиційно напередодні державних свят активізуються силові структури. 30 червня вранці біля свого будинку забрали активіста молодіжного крила кампанії "Говори правду!" Віталія Василькова. Швидше за все, його будуть судити, і як звичайно засудять до адміністративного арешту за "дрібне хуліганство".

Міліціонери також чергували у квартир кількох активістів національно-більшовицького руху. Те ж саме відбувалося і перед приїздом у Мінськ Володимира Путіна. Влада намагається запобігти можливим акції протесту, з надуманих причин затримуючи активістів і засуджуючи їх до 10-15 діб адміністративного арешту.

Сам президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що нікому не вдасться здійснити в країні політичні перевороти і "кольорові революції".

"Ми знаємо, що зараз, як правило, зовнішні загрози проявляються через внутрішні джерела. Але будь-які спроби посіяти в нашій країні хаос, здійснити політичні перевороти, якісь "кольорові революції" абсолютно безперспективні", - заявив Лукашенко, виступаючи в Мінську на військовому параді з нагоди Дня незалежності Білорусі.

"Ми показали всьому світу, як слід захищати національні інтереси. Білоруси остаточно зробили свій вибір на користь справжньої незалежності, підтримавши політичний курс держави", - сказав президент.

"Ці завоювання ми збережемо надалі", - додав він.

Білорусь святкує День незалежності саме 3 липня, в день звільнення Мінська від німецько-фашистських загарбників, з 1996 року. Це рішення було ухвалено за результатами республіканського референдуму, який ініціював Олександр Лукашенко.

Прийшовши до влади в 1994 році, Лукашенко вже через рік замінив історичні прапор і герб на підправлені радянські символи. Другим його знаменним рішенням, ще через рік, став вибір дня для святкування Дня Незалежності. Спершу це державне свято (як і в більшості пострадянських республік) відзначалося в день прийняття Декларації про суверенітет Білорусі.

На минулорічному святкуванні Дня незалежності Лукашенко також говорив про неприпустимість "безсовісних кольорових" революцій в його країні. А побоюючись акцій протесту, бєларуська міліція тоді заборонила аплодувати навіть після промови Лукашенка.

Зараз ви читаєте новину «Масові арешти і танки на вулиці — Білорусь святкує День незалежності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути