четвер, 27 квітня 2017 15:36

Без системних реформ та інвестицій теплоенергетика залишиться банкрутом - Фоменко

Без системних реформ та інвестицій теплоенергетика залишиться банкрутом - Фоменко
Генеральний директор компанії "Київенерго" Олександр Фоменко сказав, що у тепловиків зараз немає грошей на ремонти і закупівлю матеріалів, немає інвестицій

Теплоенергетика в Україні критично недофінансована, а передумови для приходу інвестицій в галузь не створені.

Про це в інтерв'ю виданню "Лівий берег" заявив генеральний директор компанії "Київенерго" Олександр Фоменко.

"У всіх українських тепловиків гостра фінансова криза: немає грошей на ремонти і закупівлю матеріалів, немає інвестицій. Фактично галузь - банкрут. За підсумками 2016 року блок теплозабезпечення приніс нашій компанії збиток в розмірі понад мільярд гривень", - зазначив Фоменко.

Він підкреслив, що теплова сфера функціонує по нормативній базі, прийнятої за радянських часів. До останніх років теплоенергія проводилася і поставлялася за свідомо збитковими тарифами, а збитки покривалися або державою, або підприємствами.

"Поки гігакалорія коштувала 200 гривень, цього особливо не помічалося. Особливо гострою проблематика теплокомуненерго стала, коли в платіжках за опалення з'явилася гігакалорія вартістю 1,4 тис. грн. Це важке фінансове навантаження на суспільство, соціальна напруга. А галузь знаходиться в глибокій затяжній кризі, основні фонди зношені, звідси аварійність, втрати в мережах, претензії клієнтів до якості опалення та гарячого водопостачання. Швидке зростання тарифів став лакмусом галузевої проблематики. І зараз питання реформ - невідкладне", - заявив Фоменко.

На його думку, необхідно, щоб держава була зацікавлена ​​в реформуванні теплоенергетики. Для ефективної реформи цієї сфери, зокрема, необхідно суттєво оновити існуючу законодавчу базу і прийняти нові закони. Зокрема, Закон "Про комерційний облік комунальних послуг", "Про житлово-комунальні послуги". І тільки після оновлення законодавства, що забезпечує прозорі правила гри, можна говорити про прихід в галузь інвестицій.

"Інвестувати залучені кошти в теплове господарство в існуючих умовах безперспективно. За нинішньої законодавчої бази, з таким підходом до тарифоутворення, будь-який інвестор в українській теплоенергетиці - це спонсор", - упевнений Фоменко.

Крім того, генеральний директор "Київенерго" заявив, що необхідно упорядкувати нормативну базу в сфері тарифоутворення.

"У теплоенергетиці потрібно впроваджувати стимулююче тарифоутворення. Коли компанія управляє фінансовими ресурсами, вона відповідає перед клієнтом за свою ефективність і якість послуг. А якщо вона не керує своєю економікою, то нездатна розвиватися, підвищувати якість послуг, відповідати вимогам часу", - зазначив Фоменко.

Він нагадав, що на даний момент "Київенерго" не має можливості розпоряджатися отриманими коштами, оскільки вони надходять на спецрахунок, яким розпоряджається НАК "Нафтогаз" як основний постачальник газу.

"Тепловикам залишаються крихти, які спрямовуються на життєво необхідні витрати - податки, зарплати, обов'язкові нарахування. І за залишковим принципом - ремонти, можливі інвестиції. Це анахронізм, неможлива в цивілізованій економіці модель. Збиткова діяльність не може тривати десятиліттями", - заявив гендиректор "Київенерго".

За словами Фоменка, важке фінансове становище компанії посилюється боргами - заборгованість міста перед "Київенерго" досягла 5 млрд, з яких 1,2 млрд - невиплачені державою субсидії та пільги.

Олександр Фоменко підкреслив, що високі тарифи лягають важким тягарем на населення. Для того, щоб знизити "вагу платіжки", необхідно проводити серйозні заходи з енергоефективності та пошуку альтернативних джерел енергії. За словами гендиректора "Київенерго", у компанії є напрацювання, за допомогою яких можна замінити дорогий газ. Зокрема, використовувати енергію сонця в певні місяці, виробляти біогаз через спалювання сміття, використовувати тріску.

Коментуючи питання підвищення якості надаваних компанією послуг, Фоменко відзначив, що "Київенерго" постійно працює над профілактикою аварій в тепло- і електромережах, а також над поліпшенням комунікації зі споживачами.

"Ми скоротили терміни усунення аварій в електропостачанні до 2-х годин. Під час опалювального сезону зменшили майже в два рази час відновлення теплопостачання після аварій - з 20-22 годин до 12. Що стосується обслуговування клієнтів, ми робимо ставку на онлайн-сервіси та особисті кабінети - як по електроенергії (де зареєстровано 500 тис. клієнтів), так і по теплу і гарячій воді, де вже теж зареєстровано понад 200 тис. клієнтів", - зазначив Фоменко.

За його словами, центри обслуговування абонентів "Київенерго" залишаться працювати для споживачів, які не хочуть обслуговуватися онлайн, і вони будуть набагато мобільніші, ніж зараз.

"В останні два місяці ми скоротили час обслуговування клієнтів в центрах обслуговування до 20 хвилин. Днями впроваджуємо попередній запис до центрів обслуговування. Кожен клієнт зможе самостійно вибрати для себе дату і час, щоб не стояти в черзі", - заявив Фоменко.

Зараз ви читаєте новину «Без системних реформ та інвестицій теплоенергетика залишиться банкрутом - Фоменко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути