четвер, 19 квітня 2018 12:17

Білоруський "Нафтан" може піти з України зі своїм парком цистерн для сірчаної кислоти

Білоруський "Нафтан" може піти з України зі своїм парком цистерн для сірчаної кислоти
У випадку введення квот на імпорт сірчаної кислоти Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, ситуація з парком цистерн для перевезення усіх кислот суттєво погіршиться.

Білоруське нафтопереробне підприємство "Нафтан" може піти з українського ринку сірчаної кислоти разом зі своїм парком цистерн у разі, якщо Міністерство економічного розвитку і торгівлі України прийме рішення обмежити імпорт цієї продукції.

Про це повідомив Олексій Пустовіт з юридичної компанії "Астерс", що представляє "Нафтан" в Україні, в ході круглого столу "Ринок сірчаної кислоти в Україні: стан та шляхи розвитку".

"Спеціальне розслідування щодо сірчаної кислоти ініційовано Україною на викривлених підставах. Воно матиме негативні наслідки як для "Нафтану", який може покинути український ринок, так і для самих українських споживачів", - сказав він.

За його словами, сьогодні основним ринком збуту для "Нафтану" є країни Балтії, а не Україна.

"Тому ситуація, коли ми забезпечуємо Україну рухомим складом (цистернами), може змінитися в гіршу сторону. Це потрібно брати до уваги", - зазначив він.

У свою чергу Сергій Поважнюк, заступник гендиректора ДП "Укрпромзовнішекспертиза", повідомив, що наявного українського парку цистерн недостатньо, щоб задовольнити попит на перевезення сірчаної кислоти в необхідному обсязі 110 тис. т на рік.

"На кінець 2017 року зареєстрований парк цистерн в Україні для перевезень всіх неорганічних кислот становить 278 одиниць, з них тільки 142 одиниці знаходяться в робочому стані. Ця кількість цистерн може перевезти лише 40 тис. т на рік всіх кислот, включаючи сірчану, соляну і т. д.", - сказав він.

За його словами, в країнах-імпортерах, зокрема, Білорусі та Росії, таких залізничних цистерн достатньо. "Тому споживачі в Україні залучають імпорт", - підкреслив він.

Євген Миндра, директор з комерційних питань Авдіївського коксохімічного заводу, підтверджує, що в Україні велика проблема з парком цистерн для перевезення сірчаної кислоти.

"Парк вкрай обмежений, поповнюватися він не буде, тільки зменшуватися. Якщо одну цистерну відремонтують, то друга буде виведена за терміном її експлуатації. Ніхто їх не будує, ніхто не купує", - зазначив він.

Як відомо, в серпні 2017 року Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі заявила про намір провести спеціальне розслідування щодо імпортерів сірчаної кислоти за відповідним запитом "Сумихімпрому" і Східного ГЗК. Метою даних дій є обкладення іноземних постачальників спеціальним митом на ввезення їхньої продукції в Україну.

Зараз ви читаєте новину «Білоруський "Нафтан" може піти з України зі своїм парком цистерн для сірчаної кислоти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути