вівторок, 23 жовтня 2012 09:38

Банкіри захотіли отримати право змінювати кредитну ставку

Банкіри захотіли отримати право змінювати кредитну ставку

Український кредитно-банківський союз (УКБС) передав у Національний банк України (НБУ) законопроект про запровадження нового виду кредитної ставки.

У проекті сказано, що банки, крім фіксованої та плаваючої ставок, зможуть включати в договори фіксовану ставку, яка за певних умов може бути замінена плаваючою, пише "Комерсант-Україна" у публікації "Позичальники відправляться в плавання".

Реакції НБУ поки не послідувало.

Генеральний директор УКБС Галина Оліфер пояснила ініціативу асоціації тим, що після кризи банки втратили можливість змінювати фіксовану ставку, хоча так роблять у всьому світі.

"У їх договорах прописуються детальні умови, за яких ставка перестає бути фіксованою і стає плаваючою. Всі вважають, що плаваюча ставка може тільки погіршити умови кредиту для клієнта, але вона може бути цікавою як банку, так і позичальнику", - сказала вона.

Плаваюча ставка (її перегляд від одного разу на квартал до одного разу на рік) зафіксована в законодавстві в жовтні 2011 року. Проте установи почали застосовувати її задовго до цього. В УКБС вважають, що наявність фіксованої та плаваючої ставки в одному договорі дозволить розморозити довгострокове кредитування.

УКБС пропонує зберегти в Цивільному кодексі заборону банкам змінювати фіксовану ставку в односторонньому порядку. Однак вважає за необхідне, щоб сторонам кредитного договору дозволили "визначати випадки, за яких фіксована ставка змінюється і/або може бути замінена плаваючою". Зараз плаваюча ставка змінюється у разі різкого підвищення або зниження депозитних ставок. Юристи вважають, що ці поняття суперечать одна одній.

"Така норма закону призведе до неоднакової судової практики по визнанню цієї норми договору недійсною. Якщо хочуть допустити одностороння зміна фіксованої ставки, то розумно прибрати фразу про явною нікчемності або описати в законі, в якому випадку зміна не вважається одностороннім", - зазначила радник практики вирішення суперечок юрфірми Integrites Ганна Тищенко.

Зараз ви читаєте новину «Банкіри захотіли отримати право змінювати кредитну ставку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути