четвер, 06 червня 2013 09:12

Банки попросили НБУ дозволити зміну курсу валют протягом дня

Банки попросили НБУ дозволити зміну курсу валют протягом дня
Банки хочуть отримати можливість змінювати курс валют протягом дня. Фото: slovovolyni.com

Український кредитно-банківський союз (УКБС) звернувся до Національного банку України (НБУ) з пропозицією скасувати постанову регулятора №538/2009, яка забороняє банкам змінювати готівковий курс валют протягом робочого дня і зобов'язує встановлювати єдиний курс для всіх своїх філій та відділень

Як пише "Комерсант-Україна" в матеріалі "Банки сходят с единого курса", банкіри незадоволені таким обмеженням з боку НБУ, вважаючи, що воно не відповідає ринковій кон'юнктурі та тягне за собою "істотні збитки".

"Це призводить до припинення надання послуг в окремих регіонах за окремими видами валют. Як наслідок, замість легальних суб'єктів ринку приходять нелегальні, для яких фактично створені конкурентні переваги", - сказано в повідомленні УКБС.

Банкіри вважають, що скасування обмежень призведе до звуження спредів. Причини існування різних курсів викликані ринковими чинниками: у туристичних регіонах пропозиція валюти більша, ніж в інших частинах країни, тому банки до 2009 року могли встановлювати там низький курс купівлі валюти. У регіонах з підвищеним попитом встановлювався вищий курс продажу.

Експерти вказують на стабільність ринку: за останній рік готівковий долар, за даними finance.ua, подорожчав всього на 6 коп. - 8,13/8,16 грн/$.

Зараз ви читаєте новину «Банки попросили НБУ дозволити зміну курсу валют протягом дня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути