Ексклюзиви
середа, 16 січня 2013 20:44

Без кредиту від МВФ буде стрімка девальвація гривні - економіст

Без кредиту від МВФ буде стрімка девальвація гривні - економіст
Андрій Новак Фото: dw.de

Якщо Україна не отримає кредит від МВФ, то відбудеться стрімка девальвація гривні. Так вважає голова Комітету економістів України Андрій Новак.

Нагадаємо, Кабмін сподівається отримати цьогоріч кредит від Міжнародного валютного фонду, повідомив цього тижня перший віце-прем'єр Сергій Арбузов. Це буде фінансування в розмірі 10 млрд. SDR (спеціальні права запозичення), ця сума відповідає $15,4 млрд.

"Зараз стан економіки України, національної валюти й золотовалютних резервів у критичному стані. Золотовалютні резерви скоротилися на 15 мільярдів доларів за останні півтора роки, бюджет на цей 2013 рік запланований із величезним дефіцитом — 50 мільярдів гривень. Якщо зараз не взяти цієї позики, буде стрімка девальвація гривні, можуть бути затримки із заробітної плати", - зазначив Новак.

Зазвичай Міжнародний валютний фонд розбиває суму кредиту на кілька траншів і виплачує їх протягом року.

"Буває, що програми передбачені й на кілька років. Але для теперішньої ситуації в Україні найкраще було б, якби всю суму 15,4 мільярдів доларів США виплатили протягом 2013 року. Тоді є гарантія, що гривня не буде різко девальвувати", - наголосив експерт.

Місія Міжнародного валютного фонду мала приїхати в Київ у період з 7 по 17 грудня 2012 року, проте відклала візит на другу половину січня.

"Міжнародний валютний фонд ніколи не діє виключно з економічних мотивів, Фонд керується і політичними чинниками. У МВФ зрозуміли, що Україна на порозі великої кризи і якщо їй не допомогти, то постраждають й інші європейські країни. Також Євросоюз зацікавлений, аби наша держава співпрацювала з ним й продовжувала інтеграцію. Як інструмент заохочення у цій ситуації виступає кредит МВФ", - додав Новак.

Місія Міжнародного валютного фонду має прибути до Києва 25 січня для переговорів із очільниками держави. Попередня кредитна програма МВФ для України закінчилася у грудні минулого року. Відповідно до неї Україні виділили два транші загальною сумою $3,4млрд.

Нагадаємо, що аналітики Світового банку, який співпрацює із Міжнародним валютним фондом, вирахували курс гривні до кінця року. У разі надання позики Україні національна валюта не опуститься нижче 8,7 гривні за долар.

Зараз ви читаєте новину «Без кредиту від МВФ буде стрімка девальвація гривні - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути