Ексклюзиви
понеділок, 11 березня 2013 11:02

Янукович хоче створити й підпорядкувати собі фінансову поліцію з мегаповноваженнями - ЗМІ

Автор: Фото: forbes.ua
 

На затвердження міністерствам фінансів і внутрішніх справ потрапив проект закону "Про Службу фінансових розслідувань України (фінансової поліції)". Документ обіцяє зробити це відомство окремим силовим органом зі спецстатусом і мегаповноваженнями, і підпорядкувати його безпосередньо Віктору Януковичу, пише Forbes.ua.

Відповідно до законопроекту, новий правоохоронний орган займатиметься всіма правопорушеннями проти економічних інтересів країни, які зараз розділені між шістьома різними структурами: податковою міліцією у складі Міндоходов, управліннями по боротьбі з економічною та організованою злочинністю МВС, відділом контррозвідувального захисту економіки СБУ, боротьби з контрабандою митниці та державною фінансовою інспекцією України. Ці структури пропонується ліквідувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні хочуть створити фінансову поліцію

Серед повноважень Служби фінансових розслідувань виявиться контроль за дотриманням законодавства в сфері держзакупівель, і припинення розтрати бюджетних коштів на всіх рівнях, включаючи підприємства, які отримують підтримку з державних або місцевих бюджетів, та проведення внутрішнього аудиту розпорядників бюджетних коштів. Більше того, у функції фінполіції ввійде боротьба з відмиванням доходів та корупцією.

Відзначається, що набір повноважень для таких завдань у фінполіцейських виявиться достатньо. Так, як і нинішні податківці, вони зможуть проводити перевірки та оперативно-розшукову діяльність. Але до цього додасться повний перелік повноважень, які зараз доступні співробітникам СБУ і МВС.

Фінансові поліцейські, приміром, зможуть використовувати фізичну силу, носити і застосовувати кийки, сльозогінний газ, а також вогнепальну зброю. Однак, використання останнього буде строго лімітовано - у документі цьому окремо присвячені дві глави.

Зараз ви читаєте новину «Янукович хоче створити й підпорядкувати собі фінансову поліцію з мегаповноваженнями - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

65

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути