Ціни на м'ясо та м'ясні вироби в Україні за рік зросли подекуди на 45%, і до кінця зими можуть додати ще 5-7%.
Вартість яловичини залишається рекордно високою. Про це повідомляють аналітики Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) в різдвяному моніторингу цін.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гості будуть у захваті: три апетитні страви, які варто приготувати на Різдво
Середня ціна на курячу тушку додала за рік 32% - з 85,6 до 113 грн/кг. Трохи більше здорожчало куряче стегно, на 35% - зі 114 до 155 грн/кг.
Найбільше за рік зросла вартість курячого філе - з 171 гривні за кілограм в листопаді минулого року до 250 гривень цьогоріч (+45%). У порівнянні з жовтнем курятина також подорожчала, хоча і несуттєво (+1%).
Яловичина з року в рік стабільно дорожчає. В 2023 році кілограм гуляшу коштував 250 гривень, рік тому - 300 гривень, зараз його ціна становить 352 гривні (+17%).
Десяток курячих яєць С1 за рік здорожчав в середньому на 10% - з 74,1 до 81,6 гривень.
Варена лікарська ковбаса виявилася єдиним продуктом з моніторингу, який подешевшав за рік. Її ціна знизилася з 420 до 398 грн/кг (-6%).
Найбільше відчуває тиск виробничих витрат саме м'ясна галузь в Україні. Ціни на курятину продовжують зростати через здорожчання кормової бази, а рекордні ціни на яловичину пояснюються дефіцитом худоби.
12 обов'язкових страв, які готують на Святвечір. Найголовніша страва, що має бути на столі у Святий вечір. Вона символізує добробут, єдність родини та пам'ять про предків, тому саме з неї традиційно починають святу вечерю.




















Коментарі