середа, 06 червня 2012 09:12

Американці засумнівалися в тому, що Україна хоче збільшити видобуток власного газу

Американці засумнівалися в тому, що Україна хоче збільшити видобуток власного газу
Зміни до Податкового кодексу призведуть до збільшення ренти за користування надрами. Фото: ligazakon.ua

Глава Міністерства енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко звернувся до президента Віктора Януковича з вимогою накласти вето на закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких податкових заходів".

У направленому минулої п'ятниці листі Бойко заявив що "норми закону знищують стимули для інвестицій в нафтогазову галузь", пише "Комерсант-Україна" у публікації "Видобуток тікає".

Зокрема, в законі встановлюється єдина ставка плати за користування надрами.

"Документ не враховує різні гірничо-геологічні характеристики ділянок надр - це створює перешкоди для освоєння запасів сланцевого газу", - зазначено в листі.

Позицію Міненерго підтримала американська торгова палата (АТП), до складу якої входять найбільші добувачі газу - Chevron/Texaco і Exxon/Mobil. АТП також звернулася до Януковича з проханням ветувати прийнятий закон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Нафтогаз" продав ОВДП на 1 мільярд гривень

"Прийняття закону поставило під сумнів ініціативи уряду, спрямовані на збільшення видобутку газу в Україні та правдивість заяв Кабміну про стабільність умов інвестування в галузь", -йдеться у листі АТП.

Зміни в Податковий кодекс були прийняті у другому читанні 24 травня. Документ скасовує рентну плату на видобуток нафти і газу, але значно збільшує плату за користування надрами.

При видобутку газу на глибині до 5 тис. м вона виросте більш ніж в 14 разів - до 596,3 грн за тис. куб.м, понад 5 тис. м - в 14 разів (до 315,8 грн), при видобутку газу і нафти на шельфі - в 12 разів (до 540,3 грн).

У результаті загальне оподаткування для видобувачів нафти і газу зростає в 2,6 разу.

Зараз ви читаєте новину «Американці засумнівалися в тому, що Україна хоче збільшити видобуток власного газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути