понеділок, 15 січня 2018 21:10

Яких закордонних продуктів завозять найбільше

Яких закордонних продуктів завозять найбільше
У GfK Ukraine зміни в споживчих настроях пов'язують із зростанням пенсій в жовтні 2017 року і підвищенням інших соцвиплат. А також збільшенням мінімальної зарплати. Фото: Zaxid.net

У 2017 році Україна істотно збільшила імпорт продтоварів. Так, імпорт сирів збільшився на 42%. Та ж картина спостерігається по кондитерським виробам, рибі, бананам і каві.

Кондитерської продукції минулого року завезли на 36% більше, ніж у 2016 році. Імпорт бананів виріс на чверть. Причому, якщо раніше українцям завозили дешеві сорти, то тепер все частіше постачають дорогі продукти, пише ubr.ua.

За словами гендиректора Асоціації "Українських імпортерів риби і морепродуктів" Дмитра Загуменного, 90% риби в Україну потрапляє в замороженому вигляді. Живої риби у 2017 році імпортували на 21% більше, ніж минулого року.

"Зростання імпорту - це всього лише відновлення ринком втрачених позицій. І той факт, що споживання риби в Україні зростає при скороченні числа самих споживачів, сам по собі говорить про позитивну тенденцію", - каже Загуменний.

Індекс споживчих настроїв, який GfK Ukraine вимірює з 2000 року, також вказує на пожвавлення купівельної активності. У жовтні 2017 року було зафіксовано найбільший показник за минулі три роки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали регіон, де найбільше зросли ціни

У GfK Ukraine зміни в споживчих настроях пов'язують із зростанням пенсій в жовтні 2017 року і підвищенням інших соцвиплат. А також збільшенням мінімальної зарплати.

Щоб не лякати покупців новими цінниками, виробники і далі будуть знижувати вагу і об'єм звичних упаковок, що не відразу впадає в очі. Оскільки за кордоном виробники продуктів харчування дотуються, а в Україні роздрібні ціни вже вище, ніж в сусідніх країнах, імпортувати продукцію буде вигідніше, ніж виробляти її тут.

Експерт Фонду суспільної безпеки Юрій Гаврилечко вважає, що у бюджеті 2018 року закладено негативне значення платіжного балансу в розмірі $ 10 млрд. Це на $ 3 млрд більше, ніж у 2017 році. Тому імпорт, у тому числі продуктів харчування більш конкурентних за ціною в порівнянні з українськими, буде рости і далі.

За словами директора асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка, до середини 2018 року близько половини товарних позицій в Україні коштуватиме на 5-12% дорожче, ніж в сусідній Польщі.

За січень-вересень 2017 року імпорт свинини зріс на 64%. Завозять її з Німеччини, Нідерландів та Данії. М'яса птиці та їстівних субпродуктів закупили на $32 млн. Основні постачальники - Польща, Німеччина та Угорщина.

Зараз ви читаєте новину «Яких закордонних продуктів завозять найбільше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути