Ексклюзиви
середа, 21 березня 2018 16:52

Як заробітчани впливають на стабільність гривні

Як заробітчани впливають на стабільність гривні
На основі оновленої методики НБУ перерахував квартальні та річні обсяги приватних переказів за останні три роки. Фото: Кордон

Грошові перекази заробітчан мають набагато більший ефект для стабільності нацвалюти, ніж прямі іноземні інвестиції.

Нацбанк змінив методику обрахунку обсягу приватних грошових переказів в Україну та уточнив їхні оцінки за 2015-2017 роки, пише "Економічна правда".

Виявилося, що перекази заробітчан значно більші, ніж вважали раніше. За попередніми оцінками НБУ, обсяг переказів з Польщі торік офіційними та неофіційними каналами становив $1,35 млрд. За останніми оцінками НБУ, на основі даних Нацбанку Польщі ця сума була вищою більш як удвічі – $3,123 млрд.

До таких висновків у Нацбанку прийшли після того, як з'явилися нові дані щодо трудової міграції з України на основі опитування Держстату. Також стали відомі обсяги приватних грошових переказів в Україну, оцінені центральними банками Польщі та РФ.

На основі оновленої методики НБУ перерахував квартальні та річні обсяги приватних переказів за останні 3 роки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У НБУ повідомили, куди українці найчастіше їдуть на заробітки

Так, за 2015 рік перерахували на $1,8 млрд більше - $7 млрд. За 2016 рік – на $2,1 млрд - $7,5 млрд. Показники минулого року збільшилися на $2 млрд, до $9,3 млрд.

Наслідком перерахунку стало покращення сальдо поточного рахунку платіжного балансу. Дефіцит у розмірі 0,2% ВВП 2015-го перейшов до профіциту у розмірі 1,8% ВВП. 2016 року розмір дефіциту з 3,7% ВВП змінився до 1,4% ВВП. 2017-го — з 3,5% ВВП до 1,6% ВВП.

Нацбанк прогнозує, що трудова міграція з України продовжить зростати ще 2-3 роки. Однак почне знижуватися в середньостроковій перспективі. До кінця 2020-го на польський ринок праці приїжджатимуть 200-300 тис. українців щорічно.

Зараз ви читаєте новину «Як заробітчани впливають на стабільність гривні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути