середа, 27 березня 2013 09:31

Як відсудити невиплачену зарплату?

Як відсудити невиплачену зарплату?
Коли зарплату затримують на 2-3 місяці, треба звертатись до суду. Фото: blog.kp.ua

Киянці Оксані Прищепі заборгували зарплату за півроку.

"У 2009 році я влаштувалась менеджером у туристичну фірму, - згадує жінка. - Влітку 2010-го нам перестали виплачувати зарплату. Контора здавалась солідною. Ми обслуговували дуже багатих клієнтів. Продавали тури на Кубу, у Канаду, Аргентину та Антарктиду. Влітку тури продавались дуже добре. Чого почали затримувати зарплату, спочатку ніхто не знав. Виявилось, у нашого директора були проблеми з бізнесом. Він заклав нашу контору, коли брав кредит на відкриття нового ресторану".

Спочатку співробітникам виплачували лише аванс - 20 % від офіційної платні.

"Я півроку терпіла, бо таку зарплата, як у тій конторі, більше ніде б не знайшла. Отримувала 8 тисяч гривень офіційно і ще 1 % від проданих турів. Ціни на тури стартували від 800 доларів. Тоді мені заборгували зарплату за півроку - це десь 50 тисяч гривень. Коли нас визнали банкрутом, відсудити офіційну зарплату змогла собі лише наш юрист. Решті дали по 500 доларів і закрили двері перед носом. Після цього я пообіцяла собі, що ніколи більше не працюватиму безплатно. Від тепер не вірю роботодавцям. Якщо затримують зарплату хоча б на тиждень, починаю шукати нову роботу", - розповіла Прищепа.

Коли зарплату затримують на 2-3 місяці, треба звертатись до суду. Так радить столичний юрист Микола Гавура.

"Працівнику, який не отримує зарплати, треба звернутися до суду з позовом до вашого підприємства про стягнення невиплаченої заробітної плати, - рекомендує Гавура. - При цьому не важливо, де знаходиться директор підприємства чи його заступники. Вашим боржником є підприємство, а не його виконавчі органи".

За словами юриста, порядок подачі позову про стягнення заробітної плати максимально спрощений.

"Працівникам, яким не повернули заборгованої заробітної плати, не потрібно буде сплачувати судові витрати: державне мито та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу. Строк розгляду справи за законом не може перевищувати двох місяців", - говорить Гавура.

Процедуру стягнення заробітної плати у судовому порядку називає максимально спрощеною.

"Якщо вам вдасться зібрати всі документи, що підтверджують заборгованість, ви зможете звертатися до суду не з позовною заявою, а із заявою про видачу судового наказу. Для цього достатньо подати довідку з бухгалтерії, витяг із трудової книжки і копію наказу про прийняття на роботу", - зазначив юрист.

Після подання усіх документів, суд у триденний строк, без судових засідань та виклику сторін, видає судовий наказ, у якому зобов'язує боржника сплатити заборговану суму. Якщо боржник не виконає вимог, через 13 днів заборгованість буде стягнута з його рахунків.

Зараз ви читаєте новину «Як відсудити невиплачену зарплату?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути