середа, 27 червня 2018 13:22

Як українці звикають до нових грошей

"Ми вирішили бути послідовними та зберегти портрети видатних українських особистостей, які зображені на відповідних банкнотах. На реверсі монети номінальною вартістю одна гривня зображений портрет князя Володимира Великого, дві гривні – князя Ярослава Мудрого", - розповів директор департаменту грошового обігу Нацбанку Віктор Зайвенко.

Два місяці тому Нацбанк ввів у обіг нові монети 1 та 2 грн. Вони поступово замінять паперові гроші відповідного номіналу. Спеціально вилучати банкноти не будуть. Водночас НБУ вже припинив друкувати їх.

Автор: Gazeta.ua
  Планова заміна грошей допоможе зекономити до 1 млрд грн на їхній друк.
Планова заміна грошей допоможе зекономити до 1 млрд грн на їхній друк.
Планова заміна грошей допоможе зекономити до 1 млрд грн на їхнє друкування. Адже щороку з обігу вилучають близько 800 млн шт зношених банкнот. Половина з яких – номіналом від 1 до 10 грн.

"Купюри маленького номіналу швидко зношуються. Виходить, що потрібно постійно друкувати їх. Монети живуть довше. З точки зору здорового глузду, вони вигідніші за паперові гроші. Тому Нацбанк вирішив зекономити", - каже Gazeta.ua президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Автор: Нацбанк
  Нову металеву гривню ввели в обіг 27 квітня 2018 року
Нову металеву гривню ввели в обіг 27 квітня 2018 року

У Києві однією із перших, де з'явилися нові гроші, стала мережа McDonald's. Кияни розповідають, що часто отримують металеві гривні на здачу.

"Новими металевими гривнями люди розраховуються. Але дуже рідко. Насправді це абсолютно незручно. Кому цікаво, щоб у кишені дзеленчали копійки. Крім того, за розміром нові гривні нагадують 1 і 2 копійки — їх легко переплутати", - говорить Юрій, водій маршрутки на Бровари.

За словами директора асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка, дехто з побоюванням ставиться до нових металевих гривень. Щоб українці звикли до монет, потрібен час.

"Кілька днів тому водій у маршрутці дав решту - 2 гривні паперові і 2 гривні монетою. Купюра була складена і я не побачила там монету. Зробила водієві зауваження, що решти не додав. Потім перепрошувала: розмотала гроші, а там - нова монета. У гаманці не маю відділення для монет, тому вкинула 2 гривні у скарбничку", - каже киянка Альона.

Монети набагато компактніші за паперові банкноти.

"Заміна паперових грошей на металеві передбачалася ще кілька років тому. Втілив ідею у життя голова Нацбанку Яків Смолій. Водночас нові гривні себе вже зарекомендували. Вони все таки зручніші. Коли на здачу отримую дрібні паперові купюри, то гаманець одразу набитий. Монети компактні — займають менше місця. Крім того, не псуються так швидко, як паперові гроші", - додає Олексій Дорошенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З липня українцям заокруглюватимуть суми у чеках

Експерта підтримує Інна, продавчиня з Київщини.

"До нас у магазин монети 1 і 2 гривні спеціально не завозили. Однак люди часто розраховуються ними. Нововведення подобається. Це набагато зручніше. Металеві гривні займають менше місця", - каже вона.

Протягом 2019-2020 років Національний банк введе в обіг монети номіналом 5 та 10 грн. Точна дата поки що не відома.

Зараз ви читаєте новину «Як українці звикають до нових грошей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути