вівторок, 10 листопада 2020 14:29

Як не стати жертвою зловмисників: розповіли про нову шахрайську схему

Як не стати жертвою зловмисників: розповіли про нову шахрайську схему
Шахраї можуть надсилати поштою листи про великий виграш. Фото: pexels.com

На сьогоднішній день варіантів платіжного шахрайства існує багато. Один із найпопулярніших методів - "соціальна інженерія".

Суть методу полягає в тому, що зловмисники входять у довіру до потенційної жертви та домагаються, щоб вона переказала гроші або передала їм дані своєї картки, попереджає Національний банк у Facebook.

Шахраї часто роблять мішенями для своїх схем людей похилого віку. Вони можуть надсилати поштою листи про великий виграш - 100, 200, чи навіть 500 тис. грн. Щоб отримати "виграш" потрібно виконати умову. Наприклад, придбати товарів на 200 гривень з каталогу, що додається до такого листа. Зазвичай пропонують побутові товари - ліки, посуд, книги, косметику тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Громадянам ЄС пропонують стати інвесторами: як працює нова шахрайська схема

У листі також може бути пластикова картка, на якій нібито є виграш. Жертву запевняють, що вона активується, коли переможець купить товар на необхідну суму та перешле квитанцію за певною адресою. Однак чекати на обіцяні гроші марно, адже картка несправжня, як і грошовий приз.

Щоб уникнути такого розвитку подій, треба ігнорувати ці повідомлення про виграш.

Користувачі в соціальних мережах діляться новими випадками шахрайства з використанням служби доставки "Нова пошта". Українцям приходять посилки з післяплатою, яких вони не замовляли.

Зараз ви читаєте новину «Як не стати жертвою зловмисників: розповіли про нову шахрайську схему». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути