пʼятниця, 10 березня 2017 23:45

Як голландець заробляє на салатах
6

Салати вирощують за новою технологією гідропоніки
Салати вирощують за новою технологією гідропоніки
Салати вирощують за новою технологією гідропоніки
Салати вирощують за новою технологією гідропоніки
Салати вирощують за новою технологією гідропоніки

Голландець Майкл Хондерс, який очолює фірму "Галіція Грінері" п'ять років тому започаткував бізнес селі Буське Львівської області. Його фірма вирощує і постачає салати у великі торгівельні мережі. Найсучасніші теплиці дають урожай у понад мільйон головок різних видів салатів на рік.

"Вести бізнес в Україні дуже складно. Виробництво салатів в Україні, подекуди, дорівнює ціні вирощування у Голландії. Наприклад ціна газу, купленого в місцевому облгазі, становить 10,8 тис грн із урахуванням ПДВ та транспортування, а у Нідерландах – 6,3 тис грн, тобто різниця 58%. Аналогічна ситуація із електроенергією, вона коштує від 2,5 грн за кіловат-годину, а у Голландії – 1,8 грн, тобто різниця 29%", - каже Майкл.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вагітну українку запроторили до в'язниці в Арабських Еміратах

Ціна на українську продукцію вища ніж у європейських країнах.

"Найбільша проблема в тому, що ми не можемо прогнозувати, що буде далі із цінами – коли НКРЄ чи Нафтогаз встановлюють ціни лише на місяць наперед, то про які довготривалі інвестиції йдеться? Ми навіть нормально видатки спланувати не можемо. Натомість, маємо "винаходити велосипед" і бути креативними. Тому бізнес в Україні не дає змогу відпочити – то те, то інше. Завжди у напрузі, кожного дня у тонусі". - каже Майкл виданню Агравері.

Іноземець радіє лише дешевій робочій силі.

"Ми інвестуємо немало коштів, щоб навчати цих людей в Нідерландах, показати, як правильно працювати за сучасними вимогами. Мінус у тому, що в Україні немає готових фахівців, є люди які працювали у скляних теплицях старого зразка, проте із нашою теплицею це немає нічого спільного"

Компанія "Галіція Грінері" почала працювати в Україні у 2012 році. Відкрили тепличний комплекс площею 8 тис. кв. м. Площа самої теплиці 4000 кв м – на ній вирощується листовий салат різних видів за новою для України технологією сухої гідропоніки. Вирощують салати Батавія, Лолло Росса, Лолло Біонда, Ромен і Фрізе, а також рукколу.

Зараз ви читаєте новину «Як голландець заробляє на салатах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути