неділя, 17 грудня 2017 15:49

Аграрні асоціації виведуть селян на мітинг в підтримку ринку землі

Аграрні асоціації виведуть селян на мітинг в підтримку ринку землі
Аграрії вийдуть на мітинг. Фото: "Волинські новини"

Наступного тижня аграрії з усієї України планують зібратися на мітинг під стінами Верховної Ради. Вимоги сільгоспвиробників стосуються різних аспектів, проте основне – зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. Зараз у всіх областях йде мобілізація сільгоспвиробників для поїздки в Київ.

Вимоги аграріїв будуть закріплені в Меморандумі про співпрацю між аграрними організаціями та політичними партіями щодо проведення реформ у галузі сільського господарства. Підписанти з боку сільгоспвиробників – п'ять громадських організацій у сфері АПК, що об'єдналися 13 грудня в громадський союз "Всеукраїнський аграрний форум" (ВАФ). Підписання меморандуму з усіма фракціями в парламенті було анонсовано як перше рішення нової організації, повідомляє КП.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні зібрали 60 млн т зерна нового врожаю

Першим і основним пунктом вимог сільгоспвиробників вказано проведення земельної реформи. Ініціатори бачать її в форматі допуску на ринок землі громадян України, фермерських господарств, юридичних осіб з засновниками - громадянами України, зайнятих в АПК, об'єднаних територіальних громад. Особливо обмовляється, що продаж земельної ділянки не є підставою для розірвання договору, а орендарі матимуть переважне право на викуп орендованих ділянок .Також пропонується дозволити зміну цільового призначення земель без обмежень за умови сплати в місцевий бюджет суми в розмірі девятикратной вартості ділянки на момент придбання.

Інші цілі протесту – добитися повноцінної підтримки сільгоспвиробників в частині розвитку кооперативного руху, захист інтересів виробників і споживачів продуктів харчування, боротьба з тіньовим ринком оренди, проведення меліорації земель, налагодження ефективної роботи "Укрзалізниці" та стабілізація цінової ситуації на ринку мінеральних добрив.

"Меморандум – об'єднання громадського сектору та політичних сил, які вирішили спільними зусиллями добиватися необхідних реформ у галузі сільського господарства через реалізацію цілей і завдань, зазначених у Меморандумі", - йдеться у зверненні асоціацій. Результатом впровадження цих реформ має стати зростання аграрного виробництва, зайнятості у сільській місцевості податкових надходжень валютної виручки зростання інвестицій в АПУ, захист прав власників і орендарів земельних ділянок (паїв).

Зараз ви читаєте новину «Аграрні асоціації виведуть селян на мітинг в підтримку ринку землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути