Ексклюзиви
пʼятниця, 05 серпня 2016 18:04

Аграрії назвали культуру, яка може дати Україні енергетичну незалежність

Аграрії назвали культуру, яка може дати Україні енергетичну незалежність
фото: Олег Петрусяк

За обсягами вирощування ріпаку Україна друга у світі після Канади. В Європі з ріпаку виробляють біопаливо. Україна ж - експортує весь його врожай, бо не має де переробляти. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів голова Аграрної партії України Віталій Скоцик.

"Ріпак міг би забезпечити енергетичну незалежність, а ми його весь експортуємо закордон. В Європі навколо заводу з виробництва біодизелю на 150 кілометрів формується біокластер. Засівають поля ріпаком чи кукурудзою на сировину. Із зерна виходить 40-42 відсотки біодизелю і стільки ж - високопротеїнового жмиху. Це сухий корм для корів. Починають виникати молочні ферми. За ними – м'ясні. Поруч будують заводи з переробки того, що не йде у виробництво. Виходить, ми купуємо нафту і продовжуємо бути енергозалежними від сусідів, а маємо своє чорне золото", – каже Віталій Скоцик.

Ріпак – це перші гроші для аграріїв у новому сезоні.

"На цю культуру покладаємо багато надій. Рік починається тяжко. Посівну проводимо на кредитах, - розказує Віталій Друзюк, директор агропідприємства "Агат" у селі Симонів Гощанського району на Рівненщині. - Навесні ріпак перемерз. Його мало, тому культура в ціні. Не поспішаємо продавати. Завеземо на елеватор, доведемо до товарного стану. А тоді виберемо покупця", - додає Віталій Друзюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Виробництво молока в найближчі 10 років буде дуже затребуваним бізнесом"

Репортаж із села Симонів читайте тут.

Зараз ви читаєте новину «Аграрії назвали культуру, яка може дати Україні енергетичну незалежність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути