неділя, 05 лютого 2017 22:06

"Звикли до всього, тільки не до "Градів" - як проходить нічна евакуація в Авдіївці
5

Фото: Gazeta.ua

З 1 по 4 лютого з Авдіївки евакуйовано понад 300 осіб, з них більше 100 дітей.

Вперше за декілька місяців, ворог застосував "Гради" для обстрілів житлових кварталів, після чого кількість бажаючих покинути власні домівки зросла.

Найбільше дісталося приватному сектору старої Авдіївки. Загалом, пошкоджено 102 будинки, з них 92 приватних будинки, 7 багатоповерхівок, 3 нежилих споруди (гараж, автомагазин, літня кухня).

Повномасштабна евакуація міста наразі не проводиться, утім люди можуть виїжджати самостійно. Важкохворих і людей з особливими потребами почали вивозити з Авдіївки ще 1 лютого. До індивідуальної евакуації залучено волонтерів, бійців, державні служби та релігійні організації.

"За три роки війни не виїжджали, а сьогодні довелося"- розповідає 60-річна Любов Федорівна. Разом з нею евакуйовують онуків - Анну, 1,2 роки, 17-річного Євгена та 11-річного Віктора. Мати дітей від евакуації відмовилась і залишилась в будинку.

За родиною приїхали бійці волонтери на двох броньованих бусах. Допомагають з речами.

"Коли ситуація загострилася, їздили тимчасово до своїх рідних в Очеретине (15 кілометрів від міста - Gazeta.ua), але коли дійшло до "Градів", напевно їдемо на довго, - зітхає жінка.

"Люди кидають свої будинки, рятують своє життя. Сусіди виїхали вже давно. Хто в Добропілля, Покровськ хто в Селідово. Де у кого є рідні."

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Досить жалітися. Хочу стати військовим і захищати Україну" - школяр з Авдіївки

"До цього вони між собою перестрілювалися, але ми не звертали уваги, звикли, - ділиться враженнями жінка про обстріли. То куля у двір залетить, то міна розірветься в городі. Так в основному до цього тільки міни у дворі лягали, а позавчора і останні три дні - "Гради". Летить, бахкає, летить, будинок трясеться".

За кілька хвилин повертаємось до штабу з надання гуманітарної допомоги на стадіоні "Хімік" в центрі. Звідси групами вивозять людей з міста в різних напрямках.

"Найбільше хочеться миру. Переживаємо за дітей. Старшенькі вже все розуміють і як тільки починається обстріл, відразу всі в підвал. А ось найменша - ще не розуміє".

Біля автобуса стоять троє хлопчиків дошкільного віку.

"Їдемо в табір. Війна ж", - каже з усмішкою, заходячи в автобус, 7-річний Єгор.

"Світла нема, води теж", - додає 8-річний Нікіта, облизуючи льодяник на палочці.

"І життя теж", - каже з усмішкою супроводжуючий.

Автобус "Еталон" за кілька хвилин повний. В салоні дзвінкий гомін дитячих голосів. Найменших батьки тримають на руках. За кілька хвилин відправляються до Маріуполя.

Ескалація в районі Авдіївки викликала реакцію з боку міжнародної спільноти. Загострення ситуації занепокоїло у ЄС, США, Велику Британію, Канаду, РЄ, ПАРЄ. Відбулося екстрене засідання постради ОБСЄ щодо ситуації в Авдіївці, де держави-учасниці закликали Росію взяти відповідальність за ситуацію в місті.

ООН закликала негайно припинити всі ворожі дії на Донбасі.

Повний репортаж з Авдіївки читайте в найближчих номерах журналу "Країна" та слідкуйте за анонсами на Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Звикли до всього, тільки не до "Градів" - як проходить нічна евакуація в Авдіївці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути