пʼятниця, 10 липня 2020 09:58

Журналіст розповів, чого хоче Кремль в обмін на захоплені території

Журналіст розповів, чого хоче Кремль в обмін на захоплені території
РФ готова повернути захоплені території в обмін на частину суверенітету України. Фото: reuters.com

Журналіст, член ТКГ з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі Денис Казанський сказав, що ситуація з Донбасом — це тупик, і ніякого проблиску надії на саміті в нормандському форматі наприкінці 2019-го року не було.

В ефірі каналу 1+1 він заявив, що обов'язок України вносити в свою Конституцію особливий статус захопленої росіянами частини Донбасу в тексті других Мінських угод не прописаний.

За його словами, є пункт про те, що Україна планує внести зміни до Конституції про принципи децентралізації із уточненням: "з урахуванням особливостей окремих районів Донецької та Луганської областей".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні створять комісію з пошуку зниклих безвісти та полонених на Донбасі

"Але це не означає, що треба внести до Конституції особливий статус", — сказав він.

Проте, кожна зі сторін розуміє цей пункт по-своєму.

Україна наполягає, що децентралізація — це і є врахування особливостей всіх регіонів. У Москви на цей рахунок своя точка зору.

У цілому, на думку Казанського, Мінські угоди прописані так, що по ним "неможливо скласти будь-який план", а розв'язання конфлікту можливе тільки в разі, якщо Росія піде з Донбасу. Оскільки насправді ніякого внутрішнього конфлікту немає, а є війна РФ проти України, підкреслив журналіст.

Що стосується позиції Кремля, переговорник окреслив її так: "ми віддаємо вам цю територію в обмін на частину суверенітету". Однак доти, поки Росія висуває такі умови, реінтеграція ОРДЛО неможлива.

"Будь-яка українська влада (за умови, що вона дійсно українська), якщо не підпише капітуляцію, не зможе це вирішити", — сказав він.

З 9-го червня Донбас на переговорах Тристоронньої контактної групи представляють журналісти Денис Казанський і Сергій Гармаш від Донецької області та юрист Вадим Горан і лікар Костянтин Лібстер — від Луганщини.

Зараз ви читаєте новину «Журналіст розповів, чого хоче Кремль в обмін на захоплені території». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути