вівторок, 09 червня 2020 10:54

Стало відомо, хто представить Донбас на переговорах у ТКГ

Стало відомо, хто представить Донбас на переговорах у ТКГ
Журналісти, юрист та лікар представлять Донбас в ТКГ. Фото: Facebook/Луганськ

Стало відомо, хто представить Донбас на переговорах Тристоронньої контактної групи.

У групу ввійшли журналісти Денис Казанський і Сергій Гармаш, вони представлятимуть Донецьку область, та юрист Вадим Горан і лікар Костянтин Лібстер від Луганщини.

Про свою участь Денис Казанський розповів у власному Telegram-каналі.

"Із сьогоднішнього дня я беру участь у засіданнях Тристоронньої контактної групи по Донбасу. Нагадаю, що вона називається тристоронньою, оскільки сторонами переговорів вважаються Україна, РФ і ОБСЄ (ЛДНР не сторона конфлікту)", — написав він.

Журналіст уточнив, що йдеться не про так звану Консультативну раду, яку в президента України планували створити раніше, що викликало негативну реакцію з боку суспільства, — від ідеї створення такої ради відмовилися.

"Мова про інше. Справа в тому, що в комплексі заходів із виконання Мінських угод, який ви самі можете знайти в мережі, є пункти 11 і 12, в яких ідеться про те, що питання, що стосуються місцевих виборів в окремих районах, а також закон про особливий статус цих районів мають обговорюватися й узгоджуватися з представниками окремих районів Луганської та Донецької областей. Можна ставитися як завгодно до цих пунктів, але вони є в документі, який підписала українська сторона", — уточнив Казанський.

Притому ніде не сказано, що саме з так званими ЛНР і ДНР Україна повинна щось узгоджувати.

Довгий час від ОРДЛО на переговорах ТКГ виступали громадяни РФ Дейнего та Никонорова, яких ніхто не обирав.

"При цьому переселенці — корінні донеччани та луганчани, які народилися й виросли на Донбасі і яких терором і переслідуваннями змусили виїхати, чомусь були позбавлені можливості вирішувати долю свого рідного регіону", — впевнений Денис.

Тепер же до переговорів залучили групу корінних жителів Донбасу.

"Ми беремо участь у ТКГ не для того, щоб щось узгоджувати з представниками незаконних організацій ЛДНР, а саме для консультацій української делегації та обговорення тих пунктів, які Україна взяла на себе зобов'язання обговорювати, коли підписувала Мінські угоди", — пише він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Створення Консультативної ради щодо Донбасу є недоцільним — Резніков

Денис Казанський відразу уточнив, що представники Донбасу в ТКГ виступають проти закріплення особливого статусу ОРДЛО в Конституції України.

"Щодо можливих майбутніх виборів на непідконтрольній території, то наша позиція така, що вони можливі лише після отримання Україною контролю над кордоном і проходити можуть виключно за українськими законами — з поверненням українського ТБ, українських журналістів, українських політичних партій і переселенців", — підкреслив він.

Також свою участь на переговорах у ТКГ підтвердив журналіст, переселенець з Донецька Сергій Гармаш в інформації на своїй сторінці у Facebook.

За інформацією джерел РБК-Україна, представниками від Луганської області стали юрист, керівник Міжнародної громадської організації "Луганське земляцтво" Вадим Горан і лікар Костянтин Лібстер.

Глава Офісу президента України Андрій Єрмак розраховує, що зустріч лідерів держав "нормандського формату" відбудеться 2020 року в Берліні.

Зараз ви читаєте новину «Стало відомо, хто представить Донбас на переговорах у ТКГ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути