Ексклюзиви
субота, 24 грудня 2022 07:37

Спецтема: Війна Росії проти України

ЗСУ просуваються на Донбасі: свіжі карти боїв
4

Збройні сили України на Донбасі за останню добу мали успіхи під Бахмутом Донецької області, а також просунулись на лінії Сватове – Кремінна на Луганщині.

Триває контрнаступ ЗСУ на сході Харківської та заході Луганської областей, свідчать свіжі карти від американського Інституту вивчення війни (ISW).

Російська армія провела принаймні дві розвідувальні операції на півночі та північному сході України 22 та 23 грудня. Українські сили відбили російські атаки у Високому Сумської області та Хатному на Харківщині.

Імовірно, ЗСУ звільнили ще одне село в напрямку Сватового. 23 грудня російські війська вперше обстріляли Коломийчиху в Луганській області за 10 км на північний захід від Сватового. Зйомка бойових дій із геолокацією свідчить, що проукраїнські білоруські добровольчі сили обстрілюють позиції росіян у Коломийчисі. Можливо, українські війська нещодавно просунулися до населеного пункту.

ЗСУ відбили атаки на Стельмахівку (15 км на північний захід від Сватового), Андріївку, Червонопопівку (6 км на північний захід від Кремінної) та Площанку (2 км від траси Р-66 Кремінна – Сватове). 23 грудня російська артилерія обстріляла українські сили в районі Червонопопівки, а отже, українські сили можуть перебувати там, незважаючи на відсутність візуальних доказів звільнення населеного пункту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оточення Путіна бреше йому про ситуацію в Україні – The Wall Street Journal

Російські джерела стверджують, що українські війська активізували розвідку поблизу Діброви, що за 5 км на південний захід від Кремінної. Міністерство оборони Росії заявило, що російські війська 23 грудня знищили дві українські диверсійно-розвідувальні групи в лісах на південь від Діброви.

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гарні новини з фронту: ЗСУ добряче підсмажили окупантів на Запоріжжі

На Донбасі за останні 72 год. українські війська, імовірно, досягли тактичних успіхів на схід і південь від міста Бахмут. ЗСУ витіснили російські війська, які тимчасово увійшли до східного Бахмута, зокрема, до промислової зони у східному Бахмуті. На відео з геолокацією від 23 грудня видно, як українські захисники ведуть вогонь з непрямої наводки по російських військах у східних промислових районах Бахмута.

22 грудня українські воїни відбили лінію окопів за 700 м на захід від Озарянівки, що за 13 км на південь від Бахмута. На геолокаційних кадрах бойових дій, опублікованих 23 грудня, видно елементи 28-ї української механізованої бригади після очищення раніше окупованої Росією траншеї на захід від Озарянівки.

23 грудня російські війська продовжили наступ на Бахмут. Російське джерело стверджувало, що російська армія захопила східну частину Кліщіївки за 4 км на південь від Бахмута, хоча в ISW не можуть підтвердити це твердження. Українські сили відбили російські атаки поблизу Яковлівки, Бахмутського, Бахмута, Майорська та Нью-Йорка.

Російські війська 22–23 грудня завдали ударів по невстановлених українських об'єктах у тилу ЗСУ в Краматорську. Російські джерела повідомили, що російські війська завдали ударів по українських районах концентрації та казармі.

23 грудня російські окупанти продовжували наступальні дії на заході Донецької області. Українські війська відбили російські атаки на Водяне, Красногорівку та Мар'їнку. Підрозділи російської морської піхоти продовжують діяти на заході Донецької області. На геолокаційних кадрах бойових дій, опублікованих 22 грудня, видно, як українські війська відбивають елементи морської піхоти РФ на захід від Нескучного за 30 км на захід від Вугледара. Кадри з середини до кінця грудня документують елементи 40-ї бригади морської піхоти Тихоокеанського флоту, що діють у районі Вугледара.

Українська розвідка оцінила ймовірність повторного наступу з боку Білорусі. Повністю відкидати можливість такого наступу не можна, але зараз немає даних, які б підтверджували ймовірність загрози. Для проведення нової атаки на Україну на білоруських полігонах поки що не вистачає бронетехніки.

Зараз ви читаєте новину «ЗСУ просуваються на Донбасі: свіжі карти боїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути