вівторок, 27 вересня 2022 11:21

Спецтема: Війна Росії проти України

ЗСУ досягають успіхів біля Лимана та на півдні: свіжа карта бойових дій від ISW
4

Збройні сили України на сході досягають успіхів у районі Лимана Донецької області.

Водночас на півдні російські окупанти здебільшого зосереджені на обороні та мінують дороги через просування ЗСУ, свідчать дані американського Інституту вивчення війни (ISW) на ранок 27 вересня.

Карта бойових дій в Україні на ранок 27 вересня
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні на ранок 27 вересня
Карта бойових дій в Україні на ранок 27 вересня
Карта бойових дій в Україні на ранок 27 вересня

Ситуація на лінії Вовчанськ – Куп'янськ – Ізюм – Лиман

У Харківській та північній частині Донецької областей наші Сили оборони продовжують досягати успіхів у районі Лимана. Аналітики не виключають, що ЗСУ вже взяли під контроль Маліївку Харківської області, що за 25 км на північний захід від Лимана.

Також є припущення, що наші захисники могли відбити Шандриголове (12 км на північний захід від Лимана), Карпівку (20 км на північний захід від Лимана) і Нове (19 км на північний захід від Лимана) у Донецькій області. Це потребує підтвердження.

Українські війська також могли розширити свій плацдарм на північ від Дробишевого і намагаються оточити росіян в Лимані з північного заходу через Нове, Ставки та Колодязі.

За даними ISW, ЗСУ продовжують атакувати на північ від Куп'янська в Харківській області через річку Оскіл та мають певні успіхи. Можливо, почали просування з Горобівки та Дворічної в напрямку Тавільжанки (18 км на північний схід від Куп'янська). Це також потребує підтвердження.

Тим часом Росія, ймовірно, посилила лінію Вовчанськ – Куп'янськ – Ізюм – Лиман частинами 20-ї загальновійськової армії, чисельність якої поки що не відома.

Донецька область

Росіяни не припиняють наземних атак в регіоні. Гаряче, зокрема, вздовж лінії зіткнення в районі Бахмута, Краматорська, Авдіївки та Донецька.

За припущеннями аналітиків, росіяни планують оточити або охопити українські позиції у східному Зайцевому з новоокупованих позицій на Донбаській електропідстанції. Також противник продовжує атакувати українські позиції вздовж залізниці біля Білогорівки.

Водночас наші оборонці відбивають штурми росіян у районах населених пунктів Спірне, Соледар, Підгороднє, Бахмут, Виїмка, Курдюмівка, Новомихайлівка, Первомайське та Майорськ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗСУ "мінуснули" велику кількість техніки та окупантів у Херсоні, Мелітополі та Токмаку

Південь

Українське командування продовжує офіційно замовчувати хід нашого контрнаступу на півдні.

За даними аналітиків, війська РФ мінують райони можливого просування України. На думку аналітиків, це вказує на те, що окупанти могли віддати перевагу утриманню оборонних позицій, а не намагатися відновити наступальні операції.

Тим часом українські сили продовжують блокувати росіян, націлюючись на ворожі наземні лінії зв'язку і ключові позиції.

Виділяється три зони активності: на південь від межі Херсонської та Дніпропетровської області, поблизу українського плацдарму через річку Інгулець та на схід від міста Миколаєва.

З останнього – українські бійці вдарили по російській військовій техніці в Давидовому Броді, а окупанти продовжили обстріли позиції ЗСУ на схід від Миколаєва.

24 вересня стало відомо, що на Херсонщині від окупантів звільнено 59 населених пунктів, де проживають кілька тисяч мирних жителів. Їм доставили продукти й понад 800 будівельно-ремонтних комплектів для відновлення будівель.

19 вересня стало відомо, що українські захисники взяли під контроль селище Білогорівка Сіверськодонецького району Луганської області. Збройні сили України очистили населений пункт від російських окупантів, які контролювали його.

12 вересня стало відомо, що село Богородичне у Святогірській громаді на Донеччині звільнене від окупантів, які зайняли його літом.

Українські військові звільнили село Яцьківка в Донецькій області. Також повернули контроль над позиціями біля Бахмута.

Зараз ви читаєте новину «ЗСУ досягають успіхів біля Лимана та на півдні: свіжа карта бойових дій від ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути