четвер, 16 вересня 2021 10:51

"Зідзвонювались і просили вибачення за все, бо ж раптом помрем" - яке життя в окупованому Донбасі

"Зідзвонювались і просили вибачення за все, бо ж раптом помрем" - яке життя в окупованому Донбасі
Марину Чуйкову бойовики заарештували у березні 2018 року на блокпосту "Майорск". Фото надала Марина Чуйкова.

50-річна Марина Чуйкова з Горлівки на Донбасі прожила в окупованому місті чотири роки.

Жінці не було куди їхати, змогла лише відправити синів до Одеси. Увесь час працювала медсестрою в реанімації місцевої лікарні.

Gazeta.ua вона розповіла про життя в місті й те, як бойовики її арештували.

"Більш-менш я була спокійна, бо діти виїхали. У мене ж грошей не було, щоб кудись забратися. Мені надзвонювали звідусіль родичі тих, хто залишився в місті. Просили піти подивитись до батьків чи ще когось з близьких. На роботу я вдягала тільки штани й кросівки. Перше, щоб не приставали, а друге, щоб бігти було зручно в разі чого. Не фарбувалась, була сірою мишею, навіть обручку вдягла. Не було жодного зв'язку, окрім стаціонарного телефону. Зідзвонювались із подружкою, і вона попереджала, що сунеться обстріл. Просила пробачення за все, бо ж раптом помре. Я у відповідь теж", - каже жінка.

В інтернеті місцеві створили групу, де писали про обстріл і кількість поранених, за її словами.

"Світло і вода зникли. Поз'їдали все, що було в холодильнику, бо розтопилось. Запасів не робили, бо жили в місті, забитому продуктами в супермаркетах. Але тепер все закінчилось, магазини закриті, нічого не можна купити. Сміттєві баки були забиті м'ясом, рибою, картина жахала".

Люди помирали, бо від ран неможливо було погасити запалення, аптеки закриті, антибіотиків нема.

"Усі операції складні: комусь відірвало ногу, а кому й нутрощі з ногою. Не було як і чим випрати простирадла з-під хворих. Усе складали у мішки, там заводились хробаки, мухи. Допомогли мої бабусі з під'їзду. Я була для них політінформатором, тому назбирали мені простирадл".

Марину Чуйкову бойовики заарештували в березні 2018 року на блокпосту "Майорськ", коли їхала на підконтрольну Україні територію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дружина загиблого розвідника стала офіцером ЗСУ

"Кричали, що я "изменник Родины", представляли людям на блокпосту як "шпиона". У чому винна, ніхто не говорив. Забрали всі документи, сумку, ключі від квартири. Одягли мішок на голову, наручники, повезли, а куди – я не знала. Потім уже дізналася, що це було "МГБ" у Донецьку".

Повне інтерв'ю з Мариною Чуйковою читайте у журналі "Країна" за 16 вересня.

Україна на переговорах у Тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі закликала Росію прискорити підготовку до одночасного взаємного звільнення утримуваних. Також українська сторона закликала розблокувати роботу КПВВ з боку тимчасово окупованих територій. Це дозволило б вирішити питання соціально-економічної підтримки українців, які там проживають.

Зараз ви читаєте новину «"Зідзвонювались і просили вибачення за все, бо ж раптом помрем" - яке життя в окупованому Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути