понеділок, 12 жовтня 2020 10:28

Зеленський готовий поступитися Путіну

Зеленський готовий поступитися Путіну
Володмир Зеленський зазначив, що Мінський процес має бути дещо гнучкішим до України. Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна готова слідувати настановам Мінського процесу в питаннях мирного врегулювання ситуації на Донбасі. Але це не означає, що вона піде на всі поступки, які диктує Росія.

Йдеться про вимогу влади РФ надати окупованим територіям особливий статус і провести там вибори. Розповів глава держави в інтерв'ю для "ВВС".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський розповів, чи буде потепління у стосунках із Путіним

"Ми розуміємо всі сьогодні, що у нас є тільки "нормандський формат", і ми йдемо за мінським напрямком. Розуміємо, що суб'єкти у Мінському процесі є - ми і Російська Федерація. Ми вдячні посередництву ОБСЄ на цьому складному шляху".

Зеленський вважає що на сьогодні виконали найголовніший пункт переговорів - забезпечення сталого припинення вогню. Водночас він заявив, що готовий говорити з президентом РФ Володимиром Путіним, але вказав на нюанси.

"Що стосується речей, слів, які йдуть з Кремля. Я розумію, для чого це, проте я таки хочу вам сказати, що ми готові йти за Мінськом. Я йому (Путіну, - Gazeta.ua) неодноразово відкрито говорив: ні, будуть особливі умови, закон про особливий статус – це зміни в Конституції згідно з децентралізацією. Воно все має бути, я з цим згоден, але зміни Конституції, ті, які вони хочуть, сьогодні неможливі".

Передача кордону українській владі після виборів – це неправильно, адже Україна не може забезпечити вибори там, підкреслив український лідер.

"Ніхто зі спостерігачів не приїде. Хто буде приїжджати на ту частину і проводити там вибори, якщо там є озброєні люди. Всі це розуміють. Але ми йдемо за Мінськом. Є таке, треба, щоб Мінськ був трішечки гнучкішим".

Володимир Зеленський заявив, що вибори в окупованих Росією районах Донецької та Луганської областей відбутися не можуть.

Глава Офісу президента Андрій Єрмак розповів, що проведення виборів на тимчасово непідконтрольних територіях Донецької і Луганської областей можливе лише після повної їх деокупації та вирішення безпекових питань.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський готовий поступитися Путіну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути